— Og her er en rubin!

Fagarbeider Freddy Tomsen løfter opp en stor, rød stein. Laget av plast riktignok, men en gang var den sikkert en liten prinsesses juvel. De yngste bergenserne sørger for mange perler i bosset. «Jeg liker deg» står det perlet svart på grønn plast. Tenk at noen kastet det, tenker vi.

SKAPRYDDING: Mange suppeposer tyder på opprydding i kjøkkenskapet, og mye plastperler signaliserer sortering i lekekassen, mener kontrollørene.
GIDSKE STARK

— Blitt flinkere

Folk kaster det utroligste i restavfallet som i disse dager gjennomgås nøye av BIR. I en diger hall noen steinkast fra Stend jordbruksskole bedrives plukkanalyse - eller avansert kildesortering - for å finne ut hva vi bergensere egentlig putter i bosset.

Dette gjøres to ganger i året, men denne gang har BIR også fått bistand fra ingeniørselskapet Cowi.

På sikt skal analysene føre til et enda bedre og enklere sorteringstilbud for kundene, lover Mette Nygård Havre, kommunikasjonssjef i BIR AS.

Vi kan skjerpe oss når det gjelder matavfallet Mette Nygård Havre i BIR

— Bergenserne er generelt blitt flinkere til å følge BIRs anbefalinger, men vi kan skjerpe oss når det gjelder matavfallet. Vi har det godt i dette landet! Det vises tydelig på avfallsmengden, sier hun.

Et helt fenalår

Kanskje var det en fest som ble avlyst eller en reise som kom brått på. Fenalåret som lå i et av bosspannene fra Hetlevikåsen i Loddefjord var i hvert fall urørt av mennesketenner. Uåpnede pakker med kjøttpålegg og suppeposer som knapt, eller kanskje ikke, har gått ut på dato, tyder også på at vi lever vel og at vi kjøper mye mer mat enn vi fortærer. Tallenes tale viser at det er mer enn sant: Hver og en av oss kaster 51 kilo mat i året.

— Det er nok lettest å gjøre noe med matavfallet. Vi må bli flinkere til å lage handlelister og spise restemat, sier Mette Nygård Havre.

Fjernvarme

Prosjektleder for plukkanalysen - rådgiver i BIR privat, Kirsten Grevskott - forteller at den foreløpige statistikken viser at vi kaster litt mindre mat enn før. Men fortsatt er det mye plast i restbosset. Blant kunder med plastavtale er de med eneboliger og gjennomsiktige plastboss-sekker flinkere til å sortere enn de som bor i større enheter og har felles plastcontainer.

Nygård Havre understreker at kildesorteringen absolutt har en funksjon og at påstander om at alt bosset havner samme sted, bare er tull. Restavfallet brennes og blir til strøm og fjernvarme, mens plast og papir resirkuleres til nytt liv.

— De som har behov for det, kan få større papircontainer helt gratis. Og så er det bare å legge inn varsel på mobilen for papir- og plasthenting, sier kommunikasjonssjefen.

Ti kilo klær

- Hvilken størrelse bruker du?

En BH størrelse D-cup, minst, fiskes opp av sorteringsbrettet. Gamle BH-er, utgåtte sko og hullete strømpebukser skal hives i restbosset. Men sorteringsgjengen finner også fullt brukbare klær som kunne vært gitt til Fretex, for eksempel. I løpet av fire timer registrerte de ti kilo klær fra beboerne i Hetlevikåsen. Og en dag fant de tyve par briller.

Lærling Simen Sørland synes det er interessant å være med på analysen. Morsomt å studere detaljene på det som havner i restavfallet.

- Hva er det rareste du har funnet i dag?

— Det rareste? Det må vel være en bleie fylt med sigarettsneiper, sier Sørland.

Hva er det rareste du har kastet? Fortell under: