TRULS SYNNESTVEDT

— Jeg bor på Askøy, men tar gjerne turen hit for å kjenne smaken av disse fleskepannekakene! Geir Soltvedt (36) er ansatt på BMV Laksevåg og fast ferdigmatkunde hos Laxevaag Catering & Selskapsservice i Damsgårdsveien. I dag er han innom for å få med seg to fleskiser i en pose.

— Er blitt avhengig, flirer han, mens køen av lunsjkunder i BMV-antrekk hoper seg opp bak ham.

Daglig leder bak disken, Svein Stokke (58), er født på Hamrehjørnet og har drevet med ferdigmat her siden 1970.

— Nærmere bestemt første april 1970, presiserer han. Og snart 35 år senere er køen av kunder foran lapskausen og pastaen jevn og trutt. I disse dager står dessuten både pinnekjøtt, lutefisk og svineribbe på butikkmenyen - og bestillingene kimer inn som kirkeklokkene på julaften, hele tiden.

Liv i gamle klokker

Og liv og røre er det faktisk også i den gamle Fergehallen, nå inntatt av Alvøen og Laksevåg Røde Kors. Her hvor Laxevaag Dampfærgeselskab holdt det gående med passasjertrafikk over Puddefjorden frem til 1960.

Nå er det lokale Røde Kors i gang med å sikre kaifronten på baksiden av det fergehistoriske bygget og har visstnok planene klare for en båthavn der fergen anløp fra Sukkerhusbryggen i gamle dager. Og fremdeles kommer tøffende sommerstid.

— En båthavn vil forhåpentligvis bli en liten inntektskilde for oss, sier Reidar Olaissen i lokalforeningens styre. Røde Kors har møtelokalet til Laksevågs Bueskyttere, buekorpset, som nær nabo, men der i gården er det lite eksersis i desember.

— Og vi har fått i gang de gamle klokkene i Fergehallen, peker Olaissen. Rett på en prikk går den også, ser vi.

Som Laksevåg-gutt er Olaissen litt deppet over at det gamle sentrum har tapt mye handel og aktivitet til Laksevåg senter.

— Trist for lokalmiljøet her, men jeg har forståelse for at de handlende trenger volum i omsetningen for å holde det gående, sier han.

Ny og gammel tid

Rett over gaten fra Fergehallen ligger gamle Damsgård skole, og lenger oppe i bakken både den tidligere Forbruksforeningen og aldershjemmet Kveldssol.

Men på Damsgård er solen er for lengst gått ned for den gamle tid. Litt lenger borte i gaten har Rimi overtatt salget av det daglige brød, og i det gamle Laksevåg kommunehus på Damsgårdsallmenningen er det kommunens IT-seksjon og sosialkontoret som representerer den nye tid.

Det gjør også båthavnen i Kirkebukten, Merkur Båtforening. Noen flytebrygger med velholdte seilbåter og cabincruisere overvintrer.

— Her er det blitt flott, sant! Og enda flottere skal det bli, guider Bjørn Johannessen (69), han vokste opp i Lille Damsgårdsvei, gikk på treversjonen av Damsgård skole og på fruktslang i hagen til Wingaardshuset, det falleferdige. Nå bor han i Fyllingsdalen.

— Men hit til Kirkebukten tar jeg turen sånn omtrent annenhver dag, for å sjekke båten og ta en drøs med kjommiene i båtforeningen, forteller Bjørn. Han har en yrkesaktiv fortid i Statoil, er båtentusiast og har blant mange andre steder tatt sin 36 fot store motorseiler «Trio» til både Kiel og Shetland.

— En unik båtplass, dette, med den nye flotte bydelsparken som nærmeste nabo, synes han. Kommunen har forresten lovet både forlenget brygge, steinsatt kaifront og asfalt på moloen, forteller han oss.

«Gamle Laksevåg»

Og oppe på Jansonmarken troner Laksevåg Lokalmuseum. Denne regnfulle mandag formiddagen med en hengelås på døren i museumsbunkeren, men på marken et assortert dryss av hus fra «Gamle Laksevåg», samlet og rigget opp av veteranene i Laksevåg Kulturhistoriske Forening.

For i Kirkebukten holder de gamle liv i det nye. Enten det er snakk om fergedrift, båthavn - eller fleskepannekaker.

VENTETID: Laksevåg-veteranen Bjørn Johannessen (69) tilbringer mye av fritiden i båthavnen i Kirkebukten, mens han venter på en ny sesong på sjøen.<p/> NYTT I GAMMELT: De planlegger ny båthavn ved den gamle Fergehallen på Damsgård. Reidar Olaissen fra Alvøen og Laksevåg Røde Kors (t.v.) og Jan-Christian Thorgrimsen fra Laksevåg Hjelpekorps håper på ny aktivitet i en gammel havn. <br/>Foto: ARNE NILSEN
LITT AV HVERT: En engel over kirkedøren, gammel boligidyll og Svein Stokke som har drevet med ferdigmat på Damsgård siden 1970. Det er små smakebiter fra Kirkebukten anno 2004.