Stiftelsen skjedde bak lukkede dører — lukket for buekorpsgutter. Men den gikk ikke akkurat upåaktet hen. Ryktet hadde spredt seg, og en liten gruppe aktive og gamlekarer møtte opp, men ble skysset ut av Jan-Erik Olsson, gammel Marke-gutt og jentebataljonens «far». Han visste at mange jenter ville gå i buekorps, men gjorde seg ingen forestillinger om at de ville få være med i guttekorpsene. Altså måtte de få et eget korps.

Så gikk det som det iblant gjør mellom foreldre og avkom: Det skar seg. Men før det hadde det gått riktig bra. Innmeldingen i Vågens var upåklagelig, det var noen sesonger et av de største korpsene, det fikk 17. mai-komiteens plakett for stiligste innslag i Flaggtoget i 1992 som var første sesongen det marsjerte, og slagerne ble etter hvert riktig dyktige.

Men både de og resten av korpset måtte tåle andre slag. Våre buekorpsinteresserte lesere vil huske spetakkelet som oppsto etter stiftelsen og senere, ikke alltid like veloverveide uttalelser fra aktive buekorpsgutter, avisinnlegg, meningsmålinger, mobbing - men jentene marsjerte videre.

Derfor er det så synd at det i dag er så lite igjen av Vågens, at det mange nå husker best er korpsets interne stridigheter, rettssak om underslag og siste sesongs håndgemeng med påfølgende anmeldelse. Det eneste man kan si er at det er et visst historisk sus over situasjonen: Korpset sto seg mot sine ytre fiender, men ikke mot sine indre.

STIL OG STORHET: Noen sesonger var Vågens et av byens største buekorps, for ikke å si det største. Det fikk 17. mai-komiteens plakett for stiligste innslag, slagerne ble riktig dyktige - så fallet til dagens situasjon har vært dypt. Hva utviklingen blir, får vi se sesongen 2004.<br/> ARKIVFOTO: BJØRN ERIK LARSEN