17. mai-komiteen har bestemt seg og gir førsteplassen i Flaggtoget til Skansens Bataljon. Buekorpset feirer 150-årsjubileum i år og mente de var selvskreven til å lede an i årets flaggtog. Og der er en enstemmig komité enig med dem i.

— Skal man knive om dette hvert tiende år? Det er 17. mai-komiteens formann, Terje Herland, som stiller det retoriske spørsmålet.

Det gjeveste jubileet er 150 år, mener 17. mai-komiteen.

Skansens Bataljon kjempet om førsteplassen mot skolene Krohnengen og Christi Krybbe.

— Jeg synes dette er veldig hyggelig. det skulle vel egentlig bare mangle, for 150 år er et større jubileum, sier sjef i Skansens Bataljon, Jørgen Fie Padøy Mathiesen.

Han er godt fornøyd med 17.-maikomiteens avgjørelse.

— Det betyr jo at vi får vist oss fra vår beste side og pryde Flaggtoget med de stiligste guttene, sier Mathiesen, som har som mål å stille med 75 aktive skansegutter på nasjonaldagen.

Konkurrentene slått

Begge skolene jubilerer i år. Krohnengen skole er 130 år og er byens eldste kommunale skole. Noe som daværende rektor Eva Grimstad argumenterte med i skolens søknad om den gjeve plassen. Senere kom Christi Krybbe skoler med sin søknad om det samme. De feirer 270 år i år.

— Hadde de nå slått seg sammen og feiret 400 år, så hadde det gjerne gått annerledes, humrer Herland.

Som mange vet skal Bergen politiorkester spille i 17. mai-tog i USA i år. En liten trøst for skolene kan det derfor være at Krohnengen Brass går inn som «vikar» og går som første musikkorps bak de tre representantene fra 17. mai-komiteen og politimesteren med følge.

**Les også:

Kjemper om 17. mai-ære**

Sandviken

Herland er selv gammel buekorpsgutt. Han gikk i Sandviken Bataljon.

— Men jeg har gått lenger på skolen, og dette ble bestemt av hele komiteen, sier han.

Partene vil få tilsendt resultatet i kveld.

- Hell og lykke

  • Jeg ønsker Skansens Bataljon hell og lykke! 17. mai skal vi feire med glede uansett hvor vi går i toget, sier Eva Grimstad, som nå er rektor på Alvøen skole.

Hun understreker at årsaken til at de søkte så tidlig, var at de da Krohnengen skole fylte 125 år også søkte om å få gå først i Flaggtoget.

— Den gangen fikk vi avslag fordi Hellen skole, som fylte 50 år, hadde søkt før oss. Derfor ville vi være tidlig ute nå. Jeg har ingen problemer med denne avgjørelsen. Det er helt greit at et buekorps som fyller 150 år går foran, sier Grimstad.

Hvem bør få gå fremst? Si din mening i feltet under!