Tre forskere fra Institutt for biologi ligger med nesen i bakken og graver seg ned i mosen. De er på et jorde ved Haukedalen i Åsane. I sju år har de holdt øye med iberiasneglen på akkurat dette jordet.

En rute, 50 centimeter hver vei, blir nøye undersøkt. Alle snegler blir veid og talt opp. Ti ruter blir saumfart — seks ganger i året.

Artikkelen fortsetter under videospilleren...

Større enn før

Denne kvelden finner de noe nytt og overraskende: Store snegler som vanligvis dør etter egglegging om høsten, er i full sving og klare for en ny sesong.

— Noen slike er det hvert år, men ikke på langt nær så mange som i år, sier stipendiat Bjørn Arild Hatteland.

— Nå må vi sette oss ned og tenke litt, sier førsteamanuensis Torstein Solhøy.

— Jeg vet ikke om det er temperaturene i vinter som er grunnen eller om det er sneglen som er blitt mer hardfør. Det er i alle fall synd. Nå gjør de mer skade tidlig på året.

**Les også:

Snigelpolitiet i aksjon**

Har ikke snegl i hagen

— Her har vi en skikkelig feit en. Solhøy plukker opp en 15 gram tung brunsnegl fra en flekk han undersøkte tidligere på kvelden.

— Her fant vi 50 stykker på mellom 2 og 15 gram. Det har vært svært sjelden å se disse toåringene.

— I hagen graver jeg ikke etter snegler, sier Solhøy.

— Der har jeg bare planter som de ikke liker. Roser og litt annet. Men det er klart at hageeiere med større ambisjoner enn meg må ut og plukke og kjempe mot snegleplagen.


Les også: * Er dette brunsneglens fiende?Er dette brunsneglens fiende? * Ein Iberiaskog-snegle si historie...Ein Iberiaskog-snegle si historie... * Sneglefri hage?Sneglefri hage? * Sneglene krepererSneglene kreperer fakta/ Iberiaskogsnegl Arten blir også kalt brunsnegl og mordersnegl. Som voksen er den alltid ensfarget, og utstrakt måler den 70-150 mm. Fargen kan variere fra lyst oransje til mørkebrunt. Sneglen har en ettårig livssyklus. Eggene klekkes om høsten. De små sneglene stikker seg bort om vinteren i jordhuler, steinhauger og komposthauger. Iberiaskogsnegl ble første gang funnet i Norge i 1988. I dag finnes den både langs kysten og i innlandet helt nord til Bodø. Den gjør mest skade i hager og andre steder i nærheten av bebyggelse.

Frykter du brunsnegle-sommeren? Og har du tips til hvordan man kan kvitt dem? Del gjerne dine erfaringer med leserne.