Opp mot 200 beboere i Flåm er uten vei frem til boligene sine etter flommen denne uken. Veien fra Lunden og videre oppover langs elven er ganske enkelt borte. I elven flyter rester av hus og kjøretøy. Ødeleggelsene er voldsomme.

Går langs toglinjen

Også Flåmsbanen er rammet av flommen, og er stengt for togtrafikk. Nå åpner Jernbaneverket imidlertid for at folk som mangler vei, får lov til å gå langs banen for å komme til og fra hjemmene sine. Det er også denne ruten som må brukes for å frakte forsyninger til de rammede boligene.

Akkurat det har Anders Stave Grønsberg (17) og Lars Stave Ryum (19) tenkt å gi sitt bidrag til. De bor selv i det flomrammede området, og var blant de første som tok turen langs jernbanelinjen torsdag — for å kjøpe brød og pålegg.

— Det er fortsatt mange som mangler strøm, så det går mye i brødmat, sier Grønsberg.

De to tenåringene stiller nå med ATVer for å frakte folk og forsyninger langs jernbanelinjen.

— Vi kommer til å være uten vei i lang tid fremover. Men det skal gå bra. Vi kommer til å klare oss fint, sier Grønsberg.

De to satser på å kjøre frem og tilbake så mye som mulig.

— Jeg går på skole i Sogndal, men fikk fri da vi skjønte hva som holdt på å skje her hjemme, forklarer 17-åringen.

STATSRÅDBESØK: Tord Lien på folkemøte i Flåm torsdag.

Får flytte hjem

Tidligere i dag ble veien gjenåpnet fra Flåm sentrum og opp til Lunden. Også på andre siden av elva åpner veien opp til Brekke. Noen av de evakuerte får flytte hjem igjen. Fem hus er helt borte, seks hus helt ødelagt, mens tre hus står på kanten og fortsatt står i fare for å gli ut.

Skolen i Flåm må også sikres, fordi grunnen har glidd ut under deler av skolebygningen.

På orienteringsmøtet i Flåm samfunnshus torsdag ettermiddag, med olje— og energiminister Tord Lien til stede, var skadeomfang etter flommen hovedtema.

Her kom det frem at 40 familier får flytte hjem så raskt det lar seg gjøre.