— Vi var helt uvitende om dette inntil BT informerte oss, sier Max og Mette Manus.

Faren, krigshelten, Max Manus, ble døpt i mormonerkirken i fjor, viser informasjon BT har fått tilgang til.

Døper avdøde

Det amerikanske trossamfunnet har døpt mange av våre mest kjente avdøde nordmenn.

Selvfølgelig provoserer mormonernes «dåp» av ham. Max og Mette Manus

Manus ble døpt i Twin Falls Idaho Temple i oktober 2011, konfirmert i Utah i oktober, mens en såkalt endowment (der hans navn blir innlemmet i hemmelige ritualer) ble utført for ham i Nauvoo, Illinois i mars i år.

Kirken har også utført en såkalt beseglingsseremoni for Max Manus og konen Tikken, fordi de tror at ektefeller skal leve sammen i evigheten.

— Både Tikken og Max var tolerante mennesker. Far var faktisk døpt katolsk, men ikke-praktiserende. Selvfølgelig provoserer mormonernes «dåp» av ham, sier Max og Mette, men velger å ikke ta det for alvorlig.

— I tider med så mye intoleranse tyr vi heller til smilet. Og ifølge «beseglingsseremonien» skal jo ektefellene få anledning til å leve sammen i evigheten, noe som unektelig klinger vakkert, uatskillelige som Tikken og Max var her på jorden.

Kontroversielt

Det vakte sterke reaksjoner i USA da det tidligere i vår ble kjent at kirken hadde døpt en rekke kjente mennesker etter deres død. LDS-kirken (kort for Latter-day Saints–Jesu, Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige på norsk) har blant annet døpt jødiske Holocaustofre, inkludert Anne Frank, katolske paver og hinduen Mahatma Gandhi.

Representanter for andre religioner har flere ganger henvendt seg til LDS-kirken for å be dem slutte med denne praksisen, og kirken har lovet å innføre bedre kontroll når det gjelder kjente navn. Nyere informasjon viser imidlertid at praksisen har fortsatt – alle ritualene for Max Manus er for eksempel utført siste året. Det siste ble utført mars 2012.

Les historien til mannen som avslørte dåpspraksisen i dagens papirutgave av Bergens Tidende.

Tidligere i vår oppfordret fremtredende jøder, deriblant Nobelpris-vinner Elie Wiesel, presidentkandidat og mormoner Mitt Romney om å bruke sin innflytelse til å få stanset seremoniene.

— Romney er den mest kjente mormoneren i landet. Det er ikke hans feil, men han må stå frem og si «stopp dette», sa Wiesel til Washington Post.

Romney har ikke kommentert praksisen direkte hittil.

Prøysen og Gerhardsen

Dokumenter fra kirkens store database som BT har fått tilgang til, viser at kirken har hatt seremonier for en rekke kjente nordmenn.

Kong Olav ble døpt i mormonertempelet Jordan River Temple i Utah i 1994. Da hadde kongen vært død i tre år.

Foruten dåp har mormonerkirken også utført en såkalt beseglingsseremoni for Kong Olav, der han blir knyttet til sin familie. «En prestedømsbærer med spesiell myndighet utfører denne beseglingen som har virkning utover døden og har til hensikt å forene familien for evig» skriver kirken om dette ritualet på sine norske nettsider.Dette gjør mormonerne fordi de tror at familien skal gjenforenes i det evige liv.

Alf Prøysen ble døpt i tempelet i Stockholm i 2002 og Thor Heyerdahl ble døpt i Utah i november 2010. I arkivene finnes også Harald Hårfagre, Henrik Ibsen, Roald Amundsen, Jørgen Moe, Peter Christen Asbjørnsen, Edvard Munch, Edvard Grieg, Gustav Vigeland og Henrik Wergeland.

Selv Olav den hellige, kongen som kristnet Norge, står i arkivene – han ble døpt i mormonerkirken allerede i 1933.

Her finner du bilder av mormonernes registre over kjente nordmenn.

Vil ikke kommentere

Kirken vil verken kommentere dåp av kongefamilien eller andre norske navn direkte.

Pressetalsmann Eric Hawkins henviser i en e-post til BT til en tidligere uttalelse om ordningen:

«Medlemmer av Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige tror at de kan døpes på vegne av sine avdøde forfedre som aldri fikk muligheten. Kirkens regler er at medlemmer bare skal be om denne typen dåp for deres egne forfedre. Dåp på vegne av historiske personligheter som ikke er forfedre til medlemmer av kirken er strengt forbudt. I noen få tilfeller har navn blitt lagt til på tross av disse reglene. Om dette er ved en feiltagelse eller av andre grunner, oppfatter kirken det som et alvorlig regelbrudd».

Det er en misforståelse at kirken tvinger sin tro på andre.

Elder Judd Morgan, mormonerprest

Dåp av avdøde er en sentral del av mormonernes tro. I tempelet får medlemmene utdelt navn, og lar seg døpe som stedfortreder for den avdøde personen. Dette er bakgrunnen for LDS-kirkens utstrakte interesse for slektsforskning — de har skannet inn slektshistorie fra hele verden og alle tilgjengelige kilder, deriblant norske registre og kirkebøker. Dette har gitt dem verdens største database av navn på døde.

Frelse

Kirken understreker at dåp bare er et tilbud, og ingen tvungen konvertering. Da BT besøkte en mormonerkirke i Utah tidligere i vår, diskuterte vi praksisen med en av kirkens prester, Elder Judd Morgan.

— Det er en misforståelse at kirken tvinger sin tro på andre, sa Morgan, som svarte på generelt grunnlag, og ikke ble konfrontert med de norske navnene.

— I tempelet gjør vi våre ordinanser overfor gud for oss selv. Vi gjør det også for de som har gått bort. I det evige liv vil personen selv få mulighet til å velge om han eller hun vil akseptere det, forklarte han.

H va synes du om praksisen? Si din mening i kommentarfeltet!

REGISTRERT: Kong Olavs dåp og konfirmasjon er oppført i registerne.
TRUBADUREN: I levende live var han en folkekjær trubadur, visesanger og barnetimeonkel. Etter sin død er Alf Prøysen døpt som mormoner.
SCANPIX