Årets nedtelling til ny snørekord handler om antall dager sammenhengende med snø på bakken.

Ifølge målingene gjort på Florida av Meteorologisk institutt er den gamle rekorden på 62 dager. Den stammer fra vinteren 1986-87.

I morgen passerer vi 62 dager, og rekorden kommer nok til å bli slått, lover meteorolog Jakob Inghammar i Storm.

— Sikker?

— Ja. Selv om det kan bli et par plussgrader på dagtid, blir snøen liggende, sa Inghammar til bt.no i går.

Det ferskeste langtidsvarselet har ingenting annet enn minusgrader å by på også for neste uke.

Håndskrevne ark

I databasen til Meteorologisk ligger målinger av antall snødager for årene tilbake til 1937. Skal vi lenger tilbake, ligger svarene i bunker av gulnede håndskrevne protokoller på kontoret til Lillian Kalve ved Meteorologisk institutt.

Dit går BT med et ønske om å undersøke snøvintrene 1917 og 1918. De årene står nemlig omtalt i en annen statistikk, som handler om maks snødybde i Bergen.

Siden 1917 har snødybden i januar aldri vært målt større enn 19. januar 1918, da det lå hele 75 centimeter snø på flat mark. Året før var Bergen nesten like nedsnødd. 5. februar 1917 var snødybden målt til 70 centimeter. Det er toppnotering for februar.

Ikke lenge nok

Selv om snøen lavet ned, ble den ikke liggende lenge nok til å utfordre årets rekordvinter i lengde. Vinteren 1917 kom snøen for alvor tidlig i januar og ble liggende til 5. mars, til sammen 58 dager. Året etter kom snøen lille julaften og ble liggende til 26. januar. Heller ikke nok til å true årets rekordvinter.

Også i UiBs billedsamling fins det spor av snøvintrene på tampen av første verdenskrig. Fra UiBs samling har vi hentet disse bildene. De viser hvordan Bergen så ut de årene det var så dypt. Lei av snøen nå? Si din mening!