Miljøpartiet de Grønne i Hordaland valgte listetopp i helgen. Resten blir nominert til høsten.

Før møtet var det spenning da Øyvind Strømmen signaliserte at han kunne ønske å stille til valg, mens nominasjonskomiteen ville ha miljøaktivisten og presten Tom Sverre Tomren (45).

Under møtet valgte Strømmen å støtte Tomren, som ble valgt med akklamasjon.

Kan komme inn i Bergen og Oslo

I en måling i Bergens Tidende nylig, fikk partiet 3,3 prosent. I Oslo, som ikke har hatt nominasjonsmøte ennå, scorer De Grønne enda høyere.

Valgforsker Frank Aarebrot har spådd at partiet kan komme inn på tinget i 2013.

— De trenger ikke å bryte sperregrensen for å komme inn på Stortinget, men kan vinne direktemandater i Hordaland eller Oslo, for eksempel. De Grønne er i angrepsposisjon og de har fått en talerstol i bystyrer og fylkesting. Det er et gjennombrudd, sa Aarebrot i mars.

Satser på 6 prosent

Tomren er optimistisk:

— Dette går veien. Vi puster KrF og SV i nakken på meningsmålingene, men vi må høyere. Hvis vi fortsetter med samme vekstrate, vil det gå. Målet er 6 prosent, sier han til bt.no.

Den tidligere KrF-mannen har oppskriften klar:

— Vi skal jobbe hardt ut fra de posisjonene vi har, blant annet i bystyret og fylkestinget, og vise hva vi faktisk gjør gjennom avisene. Vi ønsker å skape en reell kraft. Klimaendringene rammer oss, vi kjenner det på kroppen, så temaet vil presse seg frem.

Han innrømmer at andre temaer har dominert dagsordenen i de siste valgene.

— Flere aktører jobber for å få miljø på dagordenen. Det har også vært gode miljøvalg i Finland og Sverige, sier Tomren.

Fembarnsfar og prest

Han jobber som sogneprest i Haus på Osterøy, og har fem barn. Tomren er oppvokst i Bergen og på Frekhaug.

- Har du tid til å bli stortingsrepresentant da?

— Barna er ofte med meg på jobb, de blir også større etter hvert. Eldstemann har flyttet ut. Og jeg har fleksibel arbeidstid. Det er et av privilegiene som prest, sier han.

Tomren har også hatt lederverv i kristne organisasjoner, og sitter i dag i Miljøgruppa til Bjørgvin Bispedømmeråd og Den Norske kirkes komité for Internasjonale spørsmål.

Han har politisk erfaring fra Meland kommunestyre hvor han satt i perioden 2003-2007. I dag er han innvalgt som eneste representant for Miljøpartiet de Grønne både i Kommunestyret i Meland og i Hordaland fylkessting. Han har også bodd fire år i Kamerun.