Under de siste dagers vitneføring i Oslo tingrett er David Toska stadig trukket inn i saken. Aktor, statsadvokat Terje Nybøe, sa til NTB fredag at politiet nå må ta nye etterforskningsskritt.

Utgangspunktet er vitneutsagn om at mannen som skulle skaffe bilen som ble brukt under ranet, og som nå er død, var en nær venn av Toska. Det andre forholdet er at to venner av Toska skal ha vært involvert da det skulle tas polaroidbilder av de stjålne Munch-maleriene.

– Vage vitneutsagn

Advokat Storrvik, som er David Toskas forsvarer i NOKAS-saken, sier at han ikke legger mye vekt på de vitneutsagn som er kommet i Oslo tingrett de siste dagene.

– De forhold som påpekes, har Toska allerede forklart seg om overfor politiet. Dette avhøret skjedde på grunn av Toskas status som mistenkt i saken. Men han nekter befatning med Munch-ranet, sier Storrvik.

– For øvrig – dersom politiet innkaller Toska til nytt avhør – skjer det på grunn av at de ikke ble ferdig med å snakke med ham sist. Så det skjer i så fall ikke på grunn av hva som er kommet fram i retten de siste dagene, sier advokat Øystein Storrvik til NTB.

Statsadvokat Terje Nybøe sier til NTB at å innkalle Toska som vitne i den pågående rettssaken bare har begrenset verdi. Toska vil i så fall bli gjort oppmerksom på at han ikke er pliktig til å svare på spørsmål som kan være til skade for ham selv som mistenkt i saken. Og da er man nesten like langt.

Hodebry

Siste rettsmøte i Munch-saken tydeliggjorde at de nye opplysningene om Toskas eventuelle medvirkning i ranet har gitt oslopolitiet hodebry. Bjørn Hoen, som politiet mener er hovedmannen bak ranet 22. august 2004, kom under sin forklaring fredag med teorier om en mulig tilknytning mellom ranet og David Toska. Dette er opplysninger som han ifølge politiet ikke har kommet med tidligere.

Hoen navnga i retten mannen som ba Hoen om å skaffe bilen som ble brukt under ranet. Denne mannen, som nå er død på grunn av kreft, var en nær venn av Toska.

Det andre forholdet er at Hoen, ifølge egen forklaring, forsøkte å få kontakt med to venner av Toska – begge med kriminell bakgrunn – i forbindelse med at han skulle skaffe polaroidbilder av de stjålne Munch-maleriene «Skrik» og Madonna”. Disse fotoene skulle brukes i forbindelse med forsøk på å omsette maleriene. Hoen ønsket å forsikre seg om at de to Toska-vennene virkelig var i besittelse av maleriene.

Rettssaken etter Munch-tyveriet fortsetter mandag.