— Det var helt ubeskrivelig vondt å få vite hva som hadde skjedd, sier «Bente».

34-åringen sitter sammen med barnefaren «Per» hjemme i stuen. Skarp høstsol skinner inn gjennom de store vinduene og bort på skolebildene av den vesle datteren. I dag er jenten tolv år. Da misbruket startet var hun åtte.

— Vi merket at hun forandret seg og ble mer engstelig. Problemene tårnet seg opp uten at vi kunne se noen spesiell grunn til det. Jeg gikk jo ikke rundt og tenkte at mitt eget barn kunne være utsatt for noe slikt, sier «Bente».

Hun og «Per» har bestemt seg for å fortelle sin historie i avisen for å andre til å bli oppmerksom på seksuelt misbruk.

— Dette kan skje med alle. Derfor er det så viktig at man ser faresignalene, sier 34-åringen.

Barnekjær husvert

Foreldrene fikk vite den grufulle sannheten for to år siden. Datteren deres fortalte at husverten som moren leide hos hadde misbrukt henne fra hun var åtte år. Sjokket var gigantisk. De kjente mannen som en barnekjær og hjelpsom nabo, som de hadde full tillit til. Han var ungdomsvenn av «Per» og hadde flere ganger passet jenten når hun var alene hjemme.

— Jeg hadde store problemer med å fatte det. At han kunne finne på noe slikt er helt uforståelig, sier «Per» som ikke selv bodde i huset.

Det var datteren til husverten som fikk snøballen til å rulle. Hun fortalte at faren hennes hadde forgrepet seg på henne og saken ble meldt til politiet. Først da turde jenten til «Per» og «Bente» si hva hun hadde vært igjennom.

Flyttet på dagen

— I begynnelsen trodde jeg på husverten da han sa at misbrukshistorien var en hevnaksjon fra ekskonen. Til og med da politiet kom og hadde razzia i leiligheten klappet jeg ham på skulderen og sa at vi støttet ham, forteller «Bente».

Men da datteren kom hjem fra skolen litt senere på dagen og hun fortalte at politiet var i huset, brøt den vesle jenten sammen og fortalte hva hun var utsatt for. 10-åringen hadde ikke turt å si noe før fordi mannen skal sagt at han kom i fengsel hvis hun sa noe.

— Jeg pakket en bag og flyttet ut på dagen. Det var umulig å bli værende, sier den 34 år gamle moren.

I fem uker bodde hun vekselvis på hotell og hos slektninger. Datteren flyttet til sin far som bor like i nærheten.

Applaus i retten

Den tiltalte husverten ble i vinter dømt til fengsel i fire år og tre måneder for å ha misbrukt sitt eget barn og «Per» og «Bentes» datter. Da dommen falt i Bergen tingrett brøt det ut spontan applaus i salen.

— Det aller viktigste er at jentene ble trodd og mannen dømt. Hvis han hadde blitt frikjent tror jeg at jeg hadde tatt loven i egne hender. Følelsene mine for den mannen er så sterke at de ikke egner seg i avisen, sier «Per».

Husverten har hele tiden nektet straffskyld. Det er han som har anket saken til lagmannsretten og nå skal skyldspørsmålet behandles på nytt.

— Nå håper vi å bli ferdig med denne saken. Vi vil ha fred, sier «Bente»

Hun forteller at det går bra med den 12 år gamle datteren. Hun gjør det godt på skolen, driver idrett og har mange venner, men er lite villig til å snakke om det som har skjedd.

— Vi er redde for at hun skal få en senreaksjon. Selv om hun klarer seg godt nå kan det bli vanskelig for henne når hun blir eldre og får seg kjæreste. Men vi er selvfølgelig oppmerksom på dette og prøver å gi all den støtte vi kan, sier moren.

GRUER SEG: I dag starter saken mot mannen som er tiltalt for grove seksuelle overgrep mot to små jenter. Igjen skal «Bente» og «Per» sitte ansikt til ansikt med husverten som skal ha misbrukt datteren deres.
Bjørn Erik Larsen