— Hun hadde sterkt innskrenket bevissthet på grunn av det høye alkoholinntaket, men det er ikke snakk om noen blackout, sa overlege Jon Geir Høyersten.

Dermed kan 64-åringen straffes på vanlig måte dersom hun blir funnet skyldig. I går kom det frem at kvinnen hadde drukket alkohol i åtte døgn før hun skal ha prøvd å drepe sin egen mor med klorin. Da hun ble innbrakt av politiet dagen etter, hadde hun tre i promille. De sakkyndige mener rusen kan ha bidratt til en sterk følelse av fortvilelse hos 64-åringen.

— Tiltalte handlet på tvers av det hun ellers ville gjort. Hun har vært en pliktoppfyllende datter og ikke klart å gi uttrykk for den indre frustrasjonen hun følte. Alkoholen har gjort at hemningene løsnet og den sterke ambivalensen kom til overflaten, sa Høyersten.

— Det er ikke ulogisk at problemene kommer frem på denne måten, la han til.

64-åringen hevdet i retten mandag at hun husker svært lite av det som skjedde natt til langfredag i fjor. Både Høyersten og Siri Nome mener det er sannsynlig at kvinnen snakker sant.

— Ut fra situasjonen virker dette troverdig. Tiltalte har også tidligere hatt problemer med å huske det som har skjedd når hun har drukket, sa Høyersten.

Både 64-åringen og moren hennes som døde av hjerneslag fem dager etter det angivelige drapsforsøket hadde betydelige alkoholproblemer. Datteren skal ha vært kronisk alkoholiker i 35 år, men har aldri fått hjelp eller behandling for dette.

Vitneførselen ble avsluttet i går. I dag fortsetter partene med prosedyre. Dom i saken er ventet neste uke.