TORSTEIN STANGENES

Haukeland sykehus innførte elektronisk journal i 1996.

— Det har aldri vært mer enn en times avbrudd tidligere, sier Lars Birger Nesje, leder for medisinsk avdeling på Haukeland.

For at journalene skal bli riktige, har sykehuset samlet sammen gamle diktatmaskiner. Men så lenge journalsystemet lå nede, kunne opptalene ikke brukes til å oppdatere journalene.

— Konsekvensen er at de håndskrevne journalene måtte være grundigere, og de måtte følge med hver pasient. Det er mer tungvint, men vi har ikke fått melding om at det har rammet pasientene, sier Nesje.

Erik M. Hansen, administrerende direktør for Helse Vest IKT AS forteller at selskapet foretok en planlagt stopp i systemet søndag kveld klokken 22 for å rydde opp i strukturene i journalsystemet. Målet var å få kjappere responstid.

— Operasjonen feilet, og vi måtte avbryte. Da vi skulle bringe basen tilbake, skjedde det en ny feil. Dermed måtte vi legge inn kopien vi tok av systemet søndag klokken 18. Vi var i drift igjen i 19-tiden mandag, sier Hansen.

— Når skal dere gjenta suksessen?

— Nå skal vi i tenkeboksen og finne ut hvorfor operasjonen feilet. Skal vi gjøre det igjen, gjør vi det natt til søndag, ikke natt til mandag, sier han.