Tekniske problemer førte til at 600 elever fikk tilgang til internett da de begynte på norskeksamen i morges. Dermed hadde de muligheten til å jukse på eksamen.

— Vi fikk stengt av internett via et lokalt program etter rundt en halv time, sier rektor Svein Heggheim ved Bergen Handelsgymnasium, der de i dag hadde 130 elever som tok eksamen i norsk.

Opplæringsdirektør Svein-Erik Fjeld i Hordaland fylkeskommune beklager feilen.

— Dette skal selvfølgelig ikke skje, men det kan det gjøre i en teknisk verden, sier han.

Han kan ikke svare på hva som sviktet da 4000 tredjeklassinger i fylket skulle ta avsluttende norskeksamen i dag.

Det er i dag altfor mange hjelpemidler til eksamen allerede. Hele eksamensformen er ganske utvannet Svein Einar Bolstad, fylkesleder

Reagerer på tabben

  • Vi har ikke fått tilbakemeldinger om fusking, men hvis det viser seg at elever har vært inne på nettet, så vil vi følge det opp.

Hordaland fylkeskommune som skulle sørge for at internett skulle kobles ut før eksamen i dag. De hadde hatt en prøvegjennomgang av IKT-basert eksamen, men på selve dagen skar det seg.

Enkelte elever måtte også få nye passord for å logge seg på. Eksamen leveres elektronisk, men elevene skal ikke ha mulighet til å kommunisere med omverden.

Svein Einar Bolstad, fylkesleder for Norsk Lektorlag i Hordaland, reagerer på tabben.

— Det er i dag altfor mange hjelpemidler til eksamen allerede. Hele eksamensformen er ganske utvannet. Når de hadde internett hadde de jo faktisk muligheten til å diskutere oppgaven med andre før internettilgangen ble stengt, sier Svein Einar Bolstad, fylkesleder for Norsk Lektorlag i Hordaland.

- Blir overvåket

Sophie Framholt (18) og Martine Ingebrigtsen (19) går på Bergen Handelsgymnasium.

— Jeg hadde aldri turt å jukse under eksamen. Det er IKT-folk som overvåker om vi går på nettet, dessuten sitter det vakter rundt oss hele tiden, sier Sophie Framholt.

— I tillegg sjekker de jo loggen vår, så det er ikke lett å fuske. Jeg synes skolen taklet dette bra når problemet først oppsto. Jeg så også at noen måtte få nye passord, sier Martine Ingebrigtsen.

Jon Eirik Robstad ved Bergen Handelsgymnasium skjønner ikke hvordan internett skal ha kunne hjulpet ham under eksamen i dag.

— Det er jo tross alt norsk, sier han.

Stengte av selv

Klokken 09.02 i dag fikk Åsane videregående skole en sms fra Hordaland fylkeskommune.

— Vi fikk beskjed om at vi måtte være oppmerksomme på at elever kunne ha tilgang til internett. Vi tok omstart av maskinene og fulgte de beskjedene vi fikk. Litt senere fikk vi melding om at noen likevel kunne ha internettilgang, så da prøvde vi andre ting. Vi vet ikke hvor lenge noen kunne ha hatt tilgang, vi har prøvd å ordne seg så fort som mulig, sier rektor Martin Husøy ved Åsane videregående skole.

Ved Fyllingsdalen videregående skole fikk de stengt nettilgangen like før eksamen startet.

— Før eksamen stengte vi selv av nettet, fordi det kom en sms fra fylket om at en del elever kunne ha tilgang til internett når de logget seg på, sier rektor Per Morten Nordbotn ved Fyllingsdalen videregående skole.

Utdanningsdirektoratet har ikke fått informasjon om faren for juks i Hordaland i dag.

— Fylkene har ansvar for å finne de beste løsningene lokalt, slik at elevene ikke får tilgang til internett, sier avdelingsdirektør Siv Lindstrøm i Utdanningsdirektoratet.

Synspunkter på saken? Si din mening her.