Minst 17.500 sjuendeklassinger over hele landet har i går og onsdag begynt på den nasjonale prøven i engelsk, og så opplevd datakrasj.

Serveren ved Universitetet i Bergen, som er ansvarlig for prøven, har rett og slett ikke taklet at mange tusen elever svarer på prøven samtidig.

— Forstyrrende

Onsdag morgen denne uken satt elever på syvende trinn ved Hjelteryggen skole på pc-salen og hadde begynt på den nasjonale engelskprøven. Så krasjet universitetets server, og elevene måtte avbryte.

I går morges prøvde elevene igjen: Da klarte de heller ikke å sende svar på oppgavene.

— Vi kan ikke bruke hele dagen på dette. Det er forstyrrende at vi må avbryte den vanlige undervisningen flere ganger for å ta en nasjonal prøve. Og så viser det seg at systemet ikke er i stand til å takle trafikken, sier kontaktlærer Liv Marit Dalen.

- Girer seg opp

Hun er frustrert, elevene også.

— Elevene syns det er dumt. De girer seg opp og har forventninger, og så får de ikke svare på prøven likevel, sier Dalen.

Elevene har også fått mulighet til å diskutere svar på prøven seg imellom, siden de så deler av oppgaveteksten onsdag. De nasjonale prøvene skal måle elevens ferdigheter i ulike deler av et fag, og gi grunnlag for en opplæring som er tilpasset den enkelte elev sitt nivå.

Læreren understreker at prøvene som er laget ved Engelsk institutt ved Universitetet i Bergen, er gode. Hadde det bare vært mulig å ta dem.

Skolene har tre uker på seg til å svare på engelskprøven. Men stramt undervisningsopplegg og mange prøver resten av skoleåret, gjør at mange ønsker å bli ferdige. Og da har det altså oppstått trøbbel.

Får flere servere

Universitetet i Bergen beklager det som har skjedd.

— Vi var ikke forberedt på at så mange skulle ta prøvene samtidig, sier teknisk kontaktperson Steinar Dragsnes ved Universitetet i Bergen.

— Vi regnet med at trafikken skulle spre seg bedre mellom klokken 8 og 16. Men det viser seg at sjuendeklassingene har korte skoledager, og de fleste skolene prøver mellom klokken ni og elleve, sier Dragsnes.

Onsdag morgen var over 15.000 elever innlogget og måtte avslutte. Etter det har de ansvarlige jobbet både dag og natt for å ordne opp. I går var det rundt 2500 elever som ikke fikk gjennomført prøven. Rundt 30.000 elever er ferdige med sin engelskprøve.

— Vi skal sette opp flere servere. Fra tirsdag regner vi med at alt skal fungere bra, sier Dragsnes.