Fra klokken ni i morges skulle det egentlig vært mulig å sjekke om man har kommet inn på skole til høsten. Stor trafikk på nettsidene til Samordna Opptak gjør imidlertid dette vrient:

— Vi sliter litt. Det går utrolig sakte nå, sier Pål Kalvsjøhagen, informasjonsrådgiver ved Samordna Opptak.

- Aldri skjedd før

Både å få opp nettsiden og videre innlogging på nettsøknaden er i formiddag nærmest umulig.

— Det skyldes at det er for mange brukere inne. Vi beklager det sterkt. Vi har aldri opplevd dette før, sier Kalvsjøhagen.

For første gang siden 1996 var det i år mer enn 100.000 søkere til høstens studieplasser. Nytt i år er også at alle må søke elektronisk på de ledige studieplassene på Restetorget.

— Før kunne man bare ringe skolen, sier Kalvsjøhagen.

- Bedre hvert øyeblikk

Restetorget er siste mulighet dersom du ikke kom inn på det du søkte på, eller var for treg med å søke. Her kan alle kvalifiserte søkere velge mellom de siste ledige plassene etter «først til møllen»-prinsippet.

Om du har fått studieplass, må du huske å gi beskjed om du vil ha den innen 26. juli. Ifølge Pål Kalvsjøhagen vil dataproblemene være over lenge før den tid.

— Det vil bli bedre hvert øyeblikk. Det skulle vært bedre allerede. Folk må bare ha litt tålmodighet.

Ledig på HiB

Mange læresteder legger ut oversikt over ledige studieplasser på sine egne nettsider. På Høgskolen i Bergen er det blant annet ledige plasser på ingeniør- og lærerutdanningene.

I tillegg kan man sjekke utvalget på tekst-tv. Men søke må du altså gjøre via Samordna Opptak.