— En skam, mener Teresa Haugland (53) i Lindebergsmauet i Bergen sentrum.

Når kvelden senker seg, blir det mørkt i smauet hennes. Pæren i gatelyset gikk for en måneds tid siden, og etter tre uker i mørket, ringte Teresas mann til BKK for å få dem til å skifte pære.

Svaret var nei. Begrunnelsen?

At Bergen kommune ikke har råd. Kommunen har ti millioner kroner mindre å rutte med til veilys i år, og har ikke lenger råd til å skifte pærer etter behov.

Inntil videre blir pærene i gatelysene ikke skiftet oftere enn én gang i året.

Mørkredd

Haugland er både frustrert og irritert over å måtte bo i et mørklagt smau.

— I helgene samler det seg ofte folk her i smauet, akkurat der det mangler gatelys. De drikker, urinerer og setter igjen tomflasker. Jeg vet aldri hva som møter meg, sier hun til BT.

— Blir du redd, når det er mørkt?

— Selvfølgelig! Det er skummelt.

Haugland har følgende tilbud til Bergen kommune: - Jeg kjøper lyspærer. Dere kommer og skifter!

Men samferdselsdirektør Ove Foldnes i Bergen kommune takker nei til tilbudet.

— Det er sjenerøst, men løser dessverre ikke problemet, sier Foldnes til BT.

— Det er ikke utgiftene til lyspærer som koster mest penger, men mannskapsstyrken rundt selve utskiftningen.

- Må legge om rutinene

Årsaken til pengemangelen er at samferdselsdepartementet har pålagt Bergen kommune å tenne lys langs fylkesveiene også. I tillegg må store summer spares for å unngå nye underskudd.

— Derfor må vi legge om utskiftingsrutinene våre, og ta kvartal for kvartal. Slike pærer har en levetid på mellom tre og fem år. Er man uheldig, og gatelyset går like etter at vi har vært der, kan det i verste fall gå inntil ett år før pæren blir skiftet, sier Foldnes.

— Er ikke det dårlig service?

— Jeg kan utmerket godt forstå at det blir oppfattet slik fra brukerne sin side, men vi er nødt til å forholde oss til budsjettrammene vi får. Skifter vi pærer etter behov, kommer vi tilbake i gamle rutiner, og det koster oss for mye.

I MØRKE: Teresa Haugland i Lindebergsmauet er redd for å gå ut om kvelden. Folk i smauet har ikke hatt gatelys på en måned, og det kan ta lang, lang tid før de får lyset tilbake. Årsaken er at Bergen kommune må spare ti millioner kroner på veilys i år.<p/>FOTO: KNUT EGIL WANG