Kristin Furnes Bjerkestrand var 10 år da hun fortalte sin mor at hun kom til å flytte hjemmefra om seks år for å satse alt på dansen. Det fantes ikke tvil i 10-åringens hjerte.

Hun skulle danse, måtte danse. Og hun visste at mulighetene i Bergen var begrenset.

— Jeg tenkte mamma trengte litt tid på å forberede seg, sier Kristin. Hun gjorde akkurat som hun hadde sagt. 16 år gammel flyttet hun ut av jenterommet på Møhlenpris, og dro til Oslo for å gå på Balletthøyskolen.

Det ble akkurat så fantastisk som hun hadde tenkt seg. Hver skoledag besto av dans og knallhard trening.

Desperate dansere

Mange drømmer å leve av å danse. Ekstremt få får det til. Finanskrisen har ført til at arbeidsmarkedet for dansere er vanskelig, på grensen til håpløst. De få gangene det lyses ut en fast kontrakt i et dansekompani i Europa, møter det opp flere hundre desperate dansere fra alle europeiske land. Kristin nærmet seg slutten på skolegangen, og visste at hun måtte slåss for å få jobb.

— Jeg ville det så inderlig, og dro på audition etter audition. Jeg fikk avslag over alt. De sa jeg var for ung, for uerfaren.

Audition om to døgn

En fredag fikk Kristin en e-post fra et anerkjent dansekompani i Italia. Hun kunne komme på audition i Torino mindre enn to døgn senere.

300 dansere hadde søkt om å få komme på audition, Kristin var blant de 80 som fikk prøve seg.

Det ble den mest kaotiske auditionen hun hadde vært på. Alt foregikk på italiensk, Kristin forsto ingenting. Det var varmt, og hun hadde ikke mat og lite vann.

80 dansere kjempet om en kontrakt, kanskje to. En jente besvimte. Etter seks timer fikk Kristin beskjed om at hun var ute.

På vei ut av danseteateret griper en kvinne tak i henne. "Ikke gå, vi vil se mer av deg". På med tåspissko igjen.

— Jeg var nesten i transe mens jeg danset. Etterpå var jeg følelsesmessig helt tom.

Dans i sjelen

Noen dager senere kom den. E-posten der det sto svart på hvitt at hun hadde fått kontrakt.

— Jeg la merke til Kristin med en gang, men mistet henne av syne i løpet av dagen. Det var noe helt spesielt ved henne. Dansen ligger dypt i henne, den er i sjelen hennes, sier koreograf Matteo Levaggi.

Derfor fikk han en assistent til å hente Kristin inn igjen. Og derfor ble Kristin fra Bergen profesjonell danser i Nord-Italia.

Les hele historien i BTMagasinet.

- Jeg smiler hver dag når jeg går til jobb. Fortsatt kan jeg nesten ikke tro at jeg får betalt for å danse, at det er jobben min, sier Kristin Furnes Bjerkestrand fra Bergen. I et av Europas hardeste arbeidsmarkeder er hun en av få som lever av å danse.
Rune S vig
I gangen bak scenen ligger Kristin i en umulig variant av spagaten og slapper av. Så myk blir du av å danse hele livet og trene minst 40 timer i uken.
Rune S vig