En godt voksen dame spiser rosa sukkerspinn. To hunder hilser på hverandre på Torgallmenningen. Padoxene kommer plutselig på lang rekke med hver sin målestokk. Folk stopper opp, humrer litt. Noen tar bilde.

Hele by'n er tydeligvis i sentrum for å få med seg folkefesten. Nattjazz og festspill og gratiskonserter og barneløp og dragebåter og show av ymse slag.

BH og hårete legger

— Koffår eg e' med? Fordi vi bergensere ikkje e' redd for å drite oss ut.

Geir Helleseth står med miniskjørt og hårete legger og danser ved Smålungeren. Den blå BHen er fylt med monopolpenger, musikken dundrer fra Bergen kommunes bil. Ingen tvil, Dragebåtfestivalen er i gang.

17. mai og russetid på én gang. Gøy for deltakerne, ikke så verst for folket på sidelinjen heller.

— Dette e' tolvte gang eg e' med, betror Geir oss og slenger litt med den mørke, lange parykken. Skryter ubeskjedent over at kommunen har fått pokaler hver eneste gang.

«Dans, dans, dans oppå booordeeet!». Mer musikk fra paradebilene. Dragebåtfolket begynner å svinge seg nedover mot Vågen. Måtte det festligste laget vinne.

Tjuvstart og is

Utenfor Hotel Norge går små armer og bein i alle retninger. Oppvarming til det store barneløpet.

— Er det noen som skal være med og løpe her? spør mannen på scenen. Full jubel i retur.

Hotel Norges barneløp blir arrangert for andre år på rad. Tradisjon, med andre ord. 60 kroner for å være med. I år skal pengene gå til Breimyra barnehjem, som blant annet ønsker seg en båt.

Starten går. Eller det vil si, tjuvstarten går. Men det får stå sin prøve. Ungene løper som besatt oppover retning Teateret, mens foreldrene heier på sidelinjen. Der har noen styltefugler fra Festspillene forvillet seg også, og etter å ha klappet litt for ungene, finner en av dem ut at han også vil være med - og setter etter på sine lange ben.

Det går som en drøm for hele gjengen.

— Jeg måte løpe rundt gjerdet, forklarer Nora Osa (3 1/2) med brus i den ene hånde og is i den andre. Premie for god innsats i årets barneløp.

Utenfor hovedpostkontoret står en fotgjengergjeng og venter på grønn mann. Helt til en ung jente går demonstrativt over veien og roper til de andre med et smil: «Jeg tror det er trygt. Bilfri dag i dag».

Oh, yes. En slags fest, det også.

DRAGEBÅTDANS: Gjengen fra Bergen kommune gjorde som vanlig en solid innsats under gårsdagens Dragebåtfestival. Her en slags oppvarming ved Smålungeren før opptoget startet.