De tre partiene kalte tirsdag inn til pressekonferanse på rådhuset, der de fortalte at de har inngått en allianse.

De tre opposisjonspartiene skal samarbeide tettere i bystyret, og skal også forhandle med byrådet om neste års budsjett i samlet flokk, og ikke hver for seg.

— Vi ønsker en grønnere politikk i Bergen. Derfor er vi blitt enige med KrF og Byluftlisten om et tett samarbeid, som vil gi bystyret et sterkt, grønt sentrum, sier Venstres gruppeleder Julie Andersland, som nevner klima og kollektivtransport som viktige saker.

Har mye til felles

KrFs gruppeleder Marita Moltu sier at alliansen ønsker å ha en konstruktiv opposisjonsrolle.

— Vi har mye til felles og det er en styrke at vi da opptrer samlet i bystyret, sier Moltu.

— Vi har ti representanter til sammen, og erfaringen fra bystyret er at vi har mye til felles og ofte er enige. Vi ønsker alle en grønn og bærekraftig utvikling, og jeg tror dette kan bli et veldig godt samarbeid, sier Endre Tvinnereim i Byluftlisten.

Skal forhandle

Siden KrF gikk ut av byrådet i juni, har byrådspartiene vært i mindretall i bystyret. For byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen (H) er dette en svært vanskelig situasjon, med tanke på at hun trenger flertall for bybudsjettet hun skal presentere i høst.

Frp og Høyre har til sammen 31 representanter i bystyret. Dermed mangler de tre stemmer for å få flertallet blant de 67 bystyremedlemmene.

Som kjent fikk både Venstre og KrF tilbud om å gå inn i byrådet tidligere i sommer, for å redde bystyreflertallet, men takket nei.

Nå skal de møte byrådet i samlet flokk. Men hva de vil kreve fra H og Frp, for å sette sitt godkjentstempel på et bybudsjett, vet de ikke ennå.

— Vi har ikke noen konkrete saker på blokken, sier Moltu, som påpeker at et mindretallsbyråd har sterkt behov for stemmer.

Ikke avklart

Hun sier byrådet ikke har fått vite om samarbeidsplanene deres før i dag.

— Jeg håper de er klar over det nå.

Heller ikke Andersland i Venstre kan peke på noen saker de er enige om.

— Men vi er enige om å samarbeide tett fremover, sier Andersland.

Vennene kjekler allerede

Hun er ikke i tvil om at det er behov for en kursendring i bergenspolitikken.

— Byluften er ikke god nok. Det er for mye trafikk. Og byrådet klarer ikke å tenke nok bærekraftig utvikling. De fortetter ikke nok, og legger opp til en bilbasert utvikling i en rekke saker, sier Andersland.

Kommentarene hennes blir for voldsomme for Marita Moltu, som på pressekonferansen må presisere at KrF satt med byutviklingsbyråden frem til Filip Rygg trakk seg i mai.

— Det er mye bra som er gjort, så bildet er ikke helt svart. Men vi kan gjøre enda mer.

SAMARBEIDER: Venstre, KrF og Byluftlisten har innkalt til pressekonferanse på rådhuset tirsdag.