Det er rundt klokken 08 lørdag morgen. Daniel Vendeput (41) kommer kjørende med masse tungt utstyr han skal levere til et bygg på Husnes i Kvinnherad. Omkring Dimmelsvik merker han at det blåser «svært ille», og han senker derfor farten.

Hjulpet ut av naboer

I Dimmelsvik, like ved Statoil-stasjonen, kjører han ut på en åpen strekning gjennom et jorde. Lokalt kalles stedet Feto eller Lundsbakkane.

— Jeg merket at bilen ble blåst mot høyre. Men jeg var overbevist om at traileren var så tungt lastet at den ikke kunne velte, forteller Vendeput, som er fra Belgia.

— Så merket jeg at hjulene på venstresiden begynte å løfte seg fra bakken. En stund kjørte jeg altså «på høykant», med kun hjulene på høyresiden nedi.Så veltet bilden og dundret i bakken, forteller Vendeput. Han hadde sikkerhetsbelte på og kom, ganske utrolig, uskadet fra hendelsen.

Han er glad for at velten skjedde på en flate - og ikke for eksempel ved et vann eller en skrent.

— Jeg fikk sjokk og ble sittende der sidelengs med beltet på. Noen naboer så hva som hadde skjedd og kom til. De hjalp meg ut av førerhuset, sier Vendeput.

- Verste jeg har opplevd

Belgieren, som sier han har fartet omkring i hele verden og opplevd mye, har aldri opplevd lignende vind som denne morgenen i Kvinnherad.

— Det er den verste vinden jeg har opplevd.

— Da jeg kom ut av førerhuset, fortsatt litt i sjokk, klarte jeg ikke å stå på beina, forteller han.

Politi, brannvesen og lege rykket ut. Vendeput fikk en legesjekk på stedet og ble erklært uskadet.

Brannsjefens briller blåste av

Vakthavende brannbefal i kommunen, Håkon Uppheim, tok med seg Vendeput til hotellet i Rosendal - der han oppholdt seg da bt.no snakket med ham lørdag.

Uppheim bekrefter at det har vært ekstrem vind i Kvinnherad. Under utrykningen til den veltede traileren opplevde han at brillene hans ble blåst av nesen - og forsvant.

— Jeg fant dem ikke igjen, heller, selv om vi gikk manngard med lommelykt. Voksne folk holdt på å blåse over ende eller måtte ned i knestående for å ikke å blåse over ende, sier brannmannen.

«Han va kvass»

På hotellet i Rosendal sitter Vendeput og venter på å få traileren sin tilbake. Men i 16-tiden lørdag sier Uppheim i brannvesenet at traileren fortsatt ligger der.

— Det har roet seg, men trolig blåser det fortsatt for mye til at traileren kan reddes.

— Det kan blåse mye i Kvinnherad. Men så kraftig som det har blåst siste døgnet... Nei, det skjer ikke ofte. Han va kvass, sier Uppheim.

«VERSTE»: - Jeg har reist verden rundt. Dette er den verste vinden jeg har opplevd, sier Daniel Vendeput. Han var i sjokk etter velten med traileren lørdag.
Privat