— Jeg har sjelden opplevd maken. Tilstrømningen har vært fantastisk. Entusiasmen rundt de gamle båtene varmer, sier Laila Andresen, formann i Veteranskipsklubben i Oslo og nestleder for Nordsteam. Hun roser Bergen og mener det ikke ville vært mulig å få til en så stor oppslutning rundt et tilsvarende arrangement i Oslo. Vågen og området rundt Bryggen gjør Bergen spesielt godt egnet.

100.000 mennesker

Mer enn 100.000 mennesker har vandret langs bryggene og fått en dampende opplevelse de siste dagene. Informasjonsansvarlig Gunnar Vetlejord synes det er vanskelig å anslå tallet mer presist. Han peker på at her har vært et folkehav fra bryggekanten til husveggene langs Bryggen flere dager.

Å se båtene dampe ut fra Vågen på festivalens siste dag, var en spesiell opplevelse. Mange opplevde Nordsteam som en god drøm som gjerne kunne vart lenger.

— Dugnaden for å holde båten i drift bidrar sosialt til å knytte folk sammen. Vår tid trenger dette. Flott at folk har strømmet til for å oppleve Nordsteam 2005, sier John Fauskanger, som vandrer langs bryggen og kjenner båtene igjen fra sine unge år.

Den 5. statsmakt

— Vi ser ved et arrangement som dette at den 5. statsmakt, dugnadsinnsatsen, betyr mye i Norge, påpeker Vidar Lehmann, leder for de åtte i liaisonstaben som har hatt ansvar for kontakten mellom båtene og hovedkomiteen.

Flere hundre mennesker gjør daglig dugnad uten betaling for å holde de gamle dampskipene flytende. Ekte kjærlighet til det maritime miljøet og respekt for sjømannsyrket er drivkraften. Båtene hadde vært døde uten menneskene som står på for dem. Vidar Lehmann er stolt på deres vegne og glad for at bergenserne med slike varme hjerter har støttet opp om Nordsteam.

Mer enn 5000 billetter ble solgt til de ulike båtturer. Verner Andreassen ved billettsalget er forbløffet over alle barna som har deltatt og synes det lover godt for fremtiden.

Hovedansvarlig for økonomien, Ragnar Berg-Hansen, tror årets Nordsteam bærer seg takket være sponsorer som Bergen kommune, Hordaland fylkeskommune, HSD, Hurtigruten og Sparebanken Vest. Han er glad for at folk igjen får oppleve en levende skipsfartsby og at Nordsteam 2005 har skapt så mye liv og røre i byen. Det trenger vi.

Det var åpent på Torget og fullt salg i alle bodene i går. Også Posten hadde søndagsåpent midt på Bryggen. Britt Jørgensen er fornøyd med salget av årets konvolutter med spesialstempel.

Eventyrlig

— Bare Bergen kan få til et arrangement som dette. Helt eventyrlig å være med, sier Arild Mathisen fra Drammen, mannskap om bord på D/S «Styrbjørn» fra Oslo. Å makte å samle dampbåtene så tett, synes han har vært spesielt.

Nordsteam er et nordiske arrangement. Det arbeides nå med å få dampskipsfestivalen til Sverige i 2007. Stavanger har meldt sin interesse for 2008, da byen er europeisk kulturby. Kanskje er Nordsteam tilbake i Bergen 2010.

NYTT NORDSTEAM: D/S «Styrbjørn» sendte røyk og damp over byen. I 2010 kan både den og Nordsteam igjen være tilbake i Bergen. De som kom tidlig på formiddagen, hadde båtene for seg selv.<p/>FOTO: VEGAR VALDE
FRA KAI: Det var trangt om plassen da D/S «Bohuslän» varlig ble manøvrert fra land, her sammen med D/S «Oster». Under kappracet på Byfjorden var D/S «Bohuslän» raskt i tet.<p/>FOTO: VEGAR VALDE
OPPLEVELSE: Her var båtopplevelser for skapninger på både to og fire bein.<p/>FOTO: VEGAR VALDE