Solhjell høstet stor applaus da han lovet entusiastene i Veteranskibslaget «Stavenes» at han skulle sørge for at sognebåten fra 1904 neste år kan gå for egen maskin igjen.

— Da er det grunnlovsjubileum og skipet er 110 år. Da skulle det bare mangle at den ikke kan få seile for egen maskin, sa Solhjell, til stor applaus.

Trenger millioner

Hallstein Ese i veteranskipslaget sto om bord i D/S «Stavenes», og trodde nesten ikke det han hørte.

— Det var gildt. Helt fantastisk! Vi hadde håpet å ha maskinen klar til årets Fjordsteam, men fikk mindre penger inn i år enn forventet. Da er det strålende hvis staten bidrar nå, jubler han.

Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell ga 100.000 kroner til "Stord 1", og lovet mye mer til veteranskipet M/S "Stavenes".
MARITA AAREKOL

Hvor mye penger som må tilfor å få skipet seilklart igjen, er usikkert. Men Ese tror det dreier seg om millionbeløp. Og enda flere millioner for å restaurere interiøret slik det var da «Stavenes» gikk på lokalrutene i Indre Sogn mellom 1904 og 1973.

— Jeg tok «Stavenes» da jeg skulle i militæret i 1966. Siden så jeg den ikke før den dukket opp i den amerikanske storfilmen «Song of Norway», forteller Ese.

Solhjell og riksantikvar Jørn Holme hadde med seg flere milde gaver fra Oslo. D/S "Stord I", veteranskipet som er blitt restaurert to ganger etter en ødeleggende brann, fikk utlevert en sjekk på 100.000 kroner – en tusenlapp for hvert år skipet har seilt.

— Her sitter pengene løst, skjønner jeg, kommenterte Willy Storebø i veteranskipslaget tørt, og la ikke skjul på at de håpet på enda mer penger i fremtiden.

Det vrimlet av folk i Vågen i dag, både da NRKs sommerbåt la til kai i 13-tiden, under paraden senere på kvelden, og under åpningsseremonien for Fjordsteam på Shetlands-Larsens Brygge.

Odd Bostrøm og Dag Stray Breistein ombord i Sporen, båten het tidligere Sundt 3 og fraktet selgere rundt på vestlandet. Breistein kjøpte båten i 1974 og er nå reder og skipper
MARITA AAREKOL

Skrytekonkurranse

— Dette er helt topp. Noe av det vakreste som finnes. Vi er striler, vet du, sier Jan Fløen og ser utover den fullsatte Vågen.

Sammen med konen Sigrun har han sittet på med M/S "Atløy" inn til sentrum fra Salhus. Dermed har de panoramautsikt til festlighetene på kaien.

Superlativene satt i det hele tatt like løst som pengene i Vågen i går.

— Norges vakreste by, skrøt varaordfører Tor Woldseth.

— Verdens vakreste by. Det er ifølge Google, høynet speaker og for anledningen IT-ekspert Edvard Pettersen.

Da kunne ikke miljøvernministeren være dårligere:

— Universets vakreste by.

MAAR9942.jpg
MARITA AAREKOL

Dampkonsert

"Det vrimler av unger og kvinner og menner" sang Haakonsvern Shantykor i en presis beskrivelse av omgivelsene. Deretter fikk publikum selvsagt "Gamle Dampen", fremført for kor og dampfløyter.

— Tuuuut! sa det helt usynkront over hele Vågen, mens dampen veltet ut.

Og ved "Bryjja i Bergen" skal det ligger båter hele helgen. Så det er bare å ta på seg triskona og springe.

64 veteranskip skal ligge ved Bryggen hele helgen.
MARITA AAREKOL