Viking, NAF og Falck fikk det uvanlig travelt i det heftige regnværet mandag og tirsdag i forrige uke. De fleste bilene som trengte assistanse, fikk motorstopp midt ute i eller like etter kjøring i dype og store vanndammer. Resultatet ble svært mange havarerte motorer eller ødelagt elektriske komponenter.

Daglig leder Espen Solberg i Falck i Bergen forteller til Bergens Tidende at de mandag i forrige uke måtte assistere 50 bileeiere. Dette gjaldt biler som stoppet etter at de hadde fått vann i luftinntaket eller vannskader på det elektriske opplegget. Disse bilene ble kjørt til de ulike merkeverkstedene for ettersyn eller reparasjon, forteller Solberg.

95 oppdrag

— NAF i Bergen hadde 95 oppdrag disse to dagene for å assistere bileiere som var kommet ille ut i vanndammene, forteller Ole Henning Svendsen ved NAF-senteret i Fyllingsdalen.

— Så mange som 40 av de bilene vi ble bedt om assistansen for, hadde mulige motorhavarier. I tillegg hadde 30 av de 95 bilene feil på elektriske komponenter. Noen av bilene kunne kjøre videre etter at vi hadde hjulpet dem, sier Svendsen.

— Årsaken til at så mange fikk problemer, var at de kjørte i full fart i vanndammer - i noen tilfeller rene innsjøer. I slike tilfeller kommer det vann opp i motoren. I beste fall kan det gi feil på elektriske komponenter. I verste fall suges det vann inn i luftinntaket til motoren. Da kan motoren lett totalhavarere, sier Svendsen.

Mange motorhavarier

Også Viking hadde travle dager med å assistere bilister som sto fast i vanndammer. Men daglig leder Jan Petter Stensvik ved Viking i Bergen, sier at han ikke har oversikt hvor mange biler de måtte hjelpe.

— Vesta har 10 biler med totalt motorhavari og fem-seks som står til tørk i håp om at det elektrisk opplegget kan reddes, sier informasjonsrådgiver Roald Stigum Olsen i Vesta.

Bilskadeavdelingen i Gjensidige Forsikring i Bergen har hatt 17 biler med motorhavari. For noen biler er det snakk om at motoren er totalt ødelagt, for noen er det snakk om mindre skade. I gjennomsnitt er det skader for 100-150.000 kroner.

Fagsjef for skadeoppgjør på motorvogner i If Forsikring, Kurt Isak Undereide, sier til BT at selskapet har hatt få vannskader på biler. - Jeg tror at advarslene fra myndighetene gjennom mediene gjorde sitt til at bilistene kjørte forsiktig i vanndammene, sier Undereide.

SÅ SPRUTEN STÅR: Noen bilister kjørte for full fart ut i dammene. Det kan resultere i motorhavari. Her er trafikkbildet ved Haraldsplass om morgenenforrige mandag.
RUNE NIELSEN