— Det var dårlige knep han brukte. Først sa han at vi ikke hadde betalt husleie, men jeg fant til slutt ut at jeg hadde betalt for mye, sier Annlaug Mandlid (67) hoderystende.

Sammen med sine to naboer, Elsa Kvinge på 92 år og Anna Mørner på 86, fikk hun et lite hyggelig brev i posten rett før jul. Her bad eier Knut Grahl-Madsen de tre se seg om etter nytt husvære innen én måned.

— Felleskostnadene i huset er så høye at det ikke svarer seg for å oss å drive med utleie, argumenterte Grahl-Madsen i BT i november.

Sak til Stortinget

I dag har pipen fått en annen lyd. Fortsatt hevder Bygginnvest at de taper på de tre damene, men eieren har lagt hele utkastingen til side.

— Når du blir over 50 år vil ikke eierne ha deg inn lenger. Da jeg var på en visning før jeg fant denne leiligheten, fikk jeg beskjed om at de ville ha yngre folk inn. Du vet, det er ikke bare for en på langt over nitti å flytte, sier Mandlid.

Anna Mørner har bodd i leiligheten i 30 år, mens Elsa Kvinge har leid i 22 år.

Det var litt av et rabalder de tre damene greide å få i stand. Etter at BT lagde oppslag om saken i november, tok SVs Audun Lysbakken problemstillingen opp med kommunalminister Erna Solberg i Stortingets spørretime. Advokat Arne F. Valen fra leieboerforeningen skrev tre protestbrev til Bygginnvest, hvor han krevde sivil rettssak.

Til slutt trakk Bygginnvest og Knut Grahl-Madsen hele oppsigelsen tilbake.

— Jeg fikk senere et unnskyldningsbrev fra Bygginnvest fordi han hadde beskyldt meg for ikke å ha betalt husleien. Det brevet var på sin plass, sier beboer Annlaug Mandlid.

Nyttig å protestere

Advokat Arne F. Valen i leieboerforeningen ber andre leietakere ta lærdom av de tre damene i C Sunds gate.

— Denne saken er et eksempel til andre at det nytter å protestere. Vi i leieboerforeningen opplever at det er en god del oppsigelser som er veldig dårlig fundert. Eierne tenker at «går det så går det», påpeker Valen og fortsetter;

— Eier kan ikke kaste ut beboere uten at han har et rettslig grunnlag for dette. Da må huseier i tilfelle selv reise sak mot leietakerne hvis de protesterer. At leilighetene skal selges er ikke nødvendigvis god nok grunn, sier Arne F. Valen.

VANT: Annlaug Mandlid (67) er lykkelig over at hun fortsatt får bo i C Sunds gate etter at Bygginnvest forsøkte å kaste henne ut før jul.<p/>FOTO: BJØRN ERIK LARSEN