Områdene nedenfor Svartediket er tett befolket, og en ny risikoanalyse påpeker at tusenvis av menneskeliv vil gå tapt dersom demningen brister.

— Vi snakker om en katastrofe med stort omfang, sier Torill Halland til NRK Hordaland, som har vært prosjektleder for risikoanalysen.

— Vi tror ikke at dammen vil ryke av seg selv, men terror eller jordskjelv kan føre til dambrudd, sier Halland til NRK Hordaland.

I tillegg utgjør konstruksjonsfeil, aldring, mangelfullt vedlikehold og flom en potensiell fare.

Ute på høring

Gruppen som har arbeidet med sårbarhets- og risikoanalysen av Svartediket foreslår blant annet at kommunen bør vurdre å stenge damanlegget.

— Dette forslaget er nå sendt ut på høring, men jeg synes det er viktig å presisere at dette ikke er noe Fylkesmannen foreslår. Dette forslaget må stå for denne gruppens regning, sier fylkesmann Svein Alsaker til bt.no.

Han mener at gruppen har pekt på generelle risikofaktorer. Selv tar han utgangspunkt i at dammen er trygg.

— Dammer som er plassert i tettbygde strøk, slik som Svartediket, er underlagt strenge sikkerhet sikkerhetsforskrifter. Folk som bor nedefor dammen kan føle seg like trygge som de som bor ovenfor, understreker Alsaker overfor bt.no.

FARLIG: Fylkesmannen i Hordaland frykter at flere tusen mennesker vil miste livet hvis demningen ved Svartediket brister.
Arne Nilsen