– Jeg er svært nær. Dette bekrefter inntrykkene jeg har fått, sier Torstein Dahle (Rødt) når han får servert Rødts beste Hordalands-måling på lang tid.

For med en oppslutning på 3,8 prosent er Dahle bare drøyt 2000 stemmer unna å ta det 14. og siste sikre stortingsmandatet på hordalandsbenken. Det viser en fersk fylkesmåling Sentio har gjort for BT.

Rødt-lederen tror at oppturen på meningsmålingen i stor grad kan tilskrives at partiet har vært synlige i mediene.

– Jeg tror faktisk at vi skal klare dette mandatet, sier Dahle.

Sponheim ikke bekymret

Valgforsker Frank Aarebrot tror ikke på stortingsplass for Dahle.

– I målinger med et litt lite utvalg skal man være forsiktig med å trekke konklusjoner for de små partiene, men Dahle kommer ikke inn, sier Aarebrot.

En av grunnene til tvilen er at mannen, som på denne målingen innehar det utsatte og siste sikre 14.-mandatet, er Venstre-leder Lars Sponheim.

Venstre gjør det nemlig oppsiktsvekkende svakt på meningsmålingen – med støtte fra kun 4,7 prosent i Sponheims eget hjemfylke. At han må vike for Dahle har Venstre-lederen ingen tro på.

– Venstre har 5,7 på Sentios nasjonale måling. Da er det nesten utenkelig og umulig at Venstre ikke ligger høyere i Hordaland, sier Sponheim.

Skulle målingen slå til, risikerer Venstre å havne under sperregrensen på fire prosent nasjonalt.

– Dette bekymrer meg ikke. Jeg tar det med knusende ro, sier Sponheim.

– Venstre løfter seg alltid inn mot valg. Sanne liberalere dyrker det å være i «vet ikke»-gruppen frem til valget.

– Det har han rett i, sier Frank Aarebrot, som tror Sponheim kan sove trygt om natten med tanke på sin fremtid på Stortinget.

Rommetveit i medvind

Hordalandsmålingen bekrefter den nasjonale trenden med solid fremgang for Arbeiderpartiet, og gir partiet fem mandater fra fylket.

– Det tror jeg de kan klare, sier Aarebrot.

– Ap har jo en meget sterk kandidat på 5. plass i Magne Rommetveit. Han gir kjøttvekt i regionen. Mitt inntrykk er at han skaper entusiasme i Sunnhordland.

Rommetveit selv gleder seg over målingen.

– Det var jo meget hyggelig og oppmuntrende, men jeg føler meg ikke trygg, sier Rommetveit.

Han synes det er vanskelig å forklare fremgangen, men tror statsminister Jens Stoltenbergs innsats i valgkampen betyr mye, også lokalt.

– Det er noe med det store bildet. Her i Sunnhordland er industrien globalt rettet og konjunkturavhengig. Da ser man finanskrisen på en annen måte, sier Rommetveit.

– Her handler det om det eksistensielle, om hva vi skal leve av. Kanskje er det det som slår ut. At det ikke tid for eksperimenter.

Toppe i trøbbel

Også SV og KrF kan glede seg over fremgang på målingen. Størst fremgang og oppslutning av de to partiene får KrF. Det er likevel et stykke frem til målet om to representanter fra Hordaland.

– Dette bekrefter tall fra andre målinger. Det er mange som etterspør KrF-politikk, sier partiets 2.-kandidat, Filip Rygg.

– Utgangspunktet er godt. Nå blir det valgkampinnspurten som avgjør.

Både Frp og Høyre går tilbake på målingen. Høyre har bare to representanter inne og mangler nesten 3400 stemmer for å få et tredje mandat.

Den største taperen, i tillegg til Venstre, er likevel Senterpartiet som ikke oppnår mer enn tre prosents oppslutning. Der er nær en halvering fra hordalandsmålingen i mai.

Førstekandidat Kjersti Toppe velger å tro at det vil endre seg i løpet av de to ukene frem mot valget.

– Dette viser at jeg må kjempe for plassen, men det har jeg jo vært klar over hele tiden, sier hun.

Bjelland, Håvard