Hele 3251 velgere førte opp Torstein Dahles navn på stemmeseddelen. Herman Friele (H), selve gullfuglen blant dette kommunevalgets kandidater, fikk til sammenlikning 1274 slengere. Dahle har alltid vært en populær politiker i Bergen, men resultatet i år er Dahles aller beste.

RV-potensial

— Dette er kjempehyggelig og en stor oppmuntring for både meg og RV, sier Dahle. Han liker ikke å snakke om sin egen rolle oppi dette, men trekker i stedet frem hele RV-gruppen.

— Vi er forskjellige mennesker som står for det samme synet og jobber for de samme sakene. Og antallet slengere forteller meg at det er mange velgere der ute som støtter de sakene vi jobber for. Her har RV et stort potensial.

— Du fikk 588 slengere fra høyrevelgere?

— Ja, kanskje ikke blant alle, svarer Dahle med et smil.

Kaffekongen Frieles trøst får være at hans konkurrent og sittende ordfører Kristian Helland ble utklasset. Helland, som fortsatt gjør seg håp om å bli ordfører, fikk bare 145 slengere.

Halvert popularitet

Overlege Stein Husebø (Pensjonistpartiet) havner hakk i hæl på slengertoppen Den profilerte legen suser forbi førstekandidat Frank W. Hansen og topper Pensjonistpartiets liste. 1.139 kryss fra egne velgere og 1232 sympatislengere gjør Husebø til en av byens desiderte mest populære politikere.

Fjerdeplassen inntas av byrådsleder Anne-Grete Strøm-Erichsen (A). Hun fikk 885 slengere. Det er en halvering fra forrige valg og ganske sikkert et uttrykk for den slitasjen byrådet har opplevd. Men hun slo sin konkurrent, Høyres Monica Mæland ned i støvlene. Bare 91 velgere uttrykte sin begeistring for Mæland ved å gi henne en slenger.

Om den blå Friele tapte overfor mørkerøde Dahle, er han i det minste svært populær blant egne velgere. Hver fjerde Høyre-velger krysset av ved hans navn før de la stemmeseddelen i valgurnen. Det ga Friele hele 7583 personstemmer.

Anne-Grete Strøm-Erichsen fikk 4257 personstemmer, Torstein Dahle 2056, Monica Mæland 1944 og Liv Røssland (Frp) 1808.

Full klaff i Åsane

Flere bydelsbaserte slengeraksjoner har gjort seg gjeldende under dette valget. Tidligere år har Fana-aksjonen fått inn fem og seks i bystyret, men fra Fana har det i år vært bortimot dødt på aksjonsfronten.

Åsaneaksjonen, derimot, har hatt stor suksess. Følgende kan takke denne aksjonen for en plass i bystyret: Jarl Høva (Ap), Olav Lundestad (Frp) og Henning Trellevik (SV). I tillegg er både Per Sherling (AP) og John Johnsen (Frp) og Harald Myklebust (KrF) på varaplass i sine respektive partier.

Også i Arna har lokalpatrioter hjulpet sambygdinger frem. Erling Mjelde og Geir Steinar Dale fra Arbeiderpartiet og Torstein Nesse fra Høyre kom trolig alle tre inn i bystyret ved hjelp av denne aksjonen.

Et artig poeng helt til slutt. Direktøren ved Bergen Røde Kors Sykehjem, Brit Hysing-Dahl, er valgt inn i bystyret for Høyre. Overlegen på samme sykehjem, Stein Husebø, er innvalgt for Pensjonistpartiet. Den siste mandagen i måneden kan de avholde ledermøte i bystyresalen.

POPULÆR: Torstein Dahle tror RV har et velgerpotensial blant alle dem som har gitt han en slenger, men kanskje ikke blant de 588 Høyre-velgerne som førte Dahle opp på sin stemmeseddel.<p/>ARKIVFOTO. FRED IVAR UTSI KLEMETSEN