På lille julaften kjørte familien Løvlid fra Sogndal til den lille bygda Otterdal, hvor pappa Roger Løvlid vokste opp. Sammen med konen og tre unger skulle de feire jul sammen med søsken og besteforeldre i Lødemel, en drøy halvmil unna.

— Men det ble ikke akkurat den julefeiringen vi hadde forestilt oss, sier Løvlid.

Julestormen gjorde at de aldri kom seg tilbake til Otterdal etter familiemiddagen første juledag. Mens familien sov i Lødemel, gikk «Dagmar» bananas. Blant annet tok hun med seg nesten to kilometer av veien mellom Lødemel og Otterdal.

— Det var store krefter i sving, vi kjente det godt i huset. Og morgenen etter skjønte vi raskt at vi ikke hadde kommet oss frem til Otterdal uansett, sier Løvlid.

- Veien var borte

Andre juledag satte familien Løvlid satte seg i familiens andre bil og kjørte for å se til huset i den lille bygden. De kom ikke langt.

— Veien var rett og slett borte. Vi måtte bare parkere bilen og gå resten av stykket, sier han.

Jeg får vurdere å snekre en flåte

Roger Løvlid

Barndomshejemmet bar tydelig preg av uværet. Takplater hadde løsnet og et plantefelt i fjellsiden lå flatt. På nabobruket var endeveggen på låven blåst ut.

— Tre og strømledninger var blåst over ende og strøm og telefon var borte, sier Løvlid.

Løvlid gikk for å sjekke Opel'en de hadde kommet i, en Vectra 94-modell.

— Antennen hadde fått seg en skade, men ellers så den fin ut, sier han.

- Får snekre en flåte

Men da familien begynte å lesse tingene sine opp i en vogn kom han til å tenke på hvordan i all verden de skulle få bilen med seg.

— Jeg vet ikke helt hva vi skal gjøre. Det kan jo ta lang tid før veien blir ordnet, sier Løvlid.

Hos forsikringsselskapet var det liten hjelp å få. Ikke husket han å avskilte bilen før nyttår for å spare veiavgiften heller. Nå vurderer han alternativer for å få ut bilen.

— Jeg har tenkt på helikopter, men det blir kanskje litt voldsomt. Jeg tror det vil koste mer enn bilen er verdt. Vi får også vurdere vannveien, men det er ikke skikkelig brygge der ute. Kanskje jeg må snekre meg en flåte, ler han.

- Hverdagen snudd på hodet

Løvlid er likevel optimist.

— Jeg tenker at vi får nok hentet den ut igjen. Men det ser ut til at det kan ta en stund dette her. Det er ei utfordring akkurat det med veien, men når naturkreftene setter inn er det bare å innrette seg, sier han.

Otterdalingen er mer bekymret for dem som bor der fast.

— Tankene våre går selvsagt mest til dem som bor i Otterdal, og hvordan de har fått snudd hverdagen sin opp ned. Vi håpar at dette ender med en trygg og varig løsning for Otterdal, sier han.

STRANDET: - Bilen er ikke det viktigste opi dette, men det var litt kjedelig, sier Roger Løvlid.
PRIVAT
TRALLE: Slik fikk de fraktet tingene sine fra den isolerte bygda.
PRIVAT