Med god hjelp fra leserne har bt.no samlet 17. mai-programmer fra Hordaland i kartet over. Men også andre vil dele programmene sine. Vi har mottatt oversikter fra Bjordal, San Diego, Aberdeen og Gran Canaria. Blant annet.

Skyfri 17. mai-kveld

Været på Vestlandet i dag er særdeles vestlandsk. Da ser det lystigere ut for dem som sparer kreftene til selve 17. mai-feiringen. Det vil si, Morgenprosesjonen i Bergen kan få regn på flosshattene og de som skal skyte salutter rundt om på Vestlandet må passe seg så kruttet ikke blir vått.

— Det kan henge igjen litt nedbør tidlig om morgen 17. mai. Men fra formiddagen bør vi ha stort sett ha oppholdsvær. Og så blir det bare finere og finere vær utover dagen, sier vakthavende meteorolog Geir Ottar Fagerlid ved Vervarslinga på Vestlandet.

I bergensområdet blir det trolig oppholdtsvær fra 7-8-tiden om morgenen, mens det vil regne lengre utover på formiddagen i innlandet.

Sjekk siste værvarsel der du bor!

Han frister med 13 grader litt utpå dagen. Perfekt på både bunader og dressmenn, med andre ord.

  • På kvelden ser det ut til å bli helt skyfritt, så dette kan bli en fin nasjonaldag, sier Fagerlid.

Statistikk tilbake til 1957 viser nemlig at 17. mai-været har inneholdt alt fra seks grader og sludd (1996) til 23 grader og skyfri himmel (1980).

Torgallmenningen nå (Saken fortsetter under videovinduet):

Askesalutt fra Island

Men i disse vulkanske tider er det ikke bare de gode, gamle regnskyene meteorologene må holde et øye med. Ved siden av Fagerlid satt i går kveld flymeteorolog Jørgen Grønneberg. Han hadde ansvaret for å forutsi det uforutsigbare: Den lava— og askespyende jøkulen på Island.

Eyjafjallajökull har nemlig satt i gang sin egen 17. mai-salutt. En ny sky av vulkanaske førte til at flere flyplasser i det nordlige Storbritannia og Irland ble stengt i dag. Restriksjonene i Storbritannia varer fra klokken 14 til klokken 20.00, skriver NTB.

Flyplassene i London-området, deriblant Heathrow, er foreløpig ikke omfattet av restriksjonene.

Da er spørsmålet om askeskyen også vil skape trøbbel her i landet.

— Det ser ikke slik ut nå, men skyen blir nærgående. 17. mai kan askeskyen komme inn i norsk sektor i Nordsjøen. Hvorvidt det får konsekvenser for helikoptertrafikken, er det andre som bestemmer. Det avhenger blant annet av hvor tett konsentrasjon det blir, sier Grønneberg.

**SISTE:

Askesky kan ramme Norge**

Han ser bare to døgn frem i tiden, og kunne derfor ikke gi noen garantier for den kommende uken.

— Det er rett og slett utenfor det vi kan noen formening om. Men de neste to døgnene er det først og fremst De britiske øyer som vil få asketrøbbel, sier han.

Hva skal du gjøre i morgen? Fortell!