— Det var temmelig kaotisk i går, innrømmer markeds- og informasjonssjef i Tide, Kaare Enæs.

— Vi registrerte forsinkelser på opptil tre timer på flere av linjene. Det ble dessverre mye venting i ufyselig vær for mange av våre kunder.

Trengte assistanse

Det er dagen derpå for Tide. I går stod mange frustrerte kunder og hutret i vinterkulden mens de kikket utålmodig på klokken. "Jeg stod i nesten to timer og ventet på linje 50 ved Haukeland sykehus i dag. Den kom rett og slett aldri”, skrev en oppgitt leser på forumet til bt.no i går.

— Forsinkelsene skyldes først og fremst at biler stod fast og blokkerte en rekke steder, noe som førte til store køer og kaotiske trafikkforhold, sier Enæs.

I tillegg ble rundt tretti av Tides busser stående fast, og det måtte sendes ut assistanse, blant annet for å få på kjettinger. Det glatte føret resulterte dessuten i noen mindre utforkjøringer.

— Burde bussene vært utstyrt med kjettinger fra starten av dagen?

— Ved utkjøring var det fremdeles greie forhold, og værmeldingen tilsa ikke at det ville være nødvendig å utstyre bussene med kjettinger da.

— Er dere for dårlig forberedt til å takle slike situasjoner?

— Når været først slår seg vrangt er det ikke så mye vi kan gjøre annerledes. Da er vi prisgitt faktorer som vi ikke er direkte herre over, sier Enæs.

Spesiell dag

De er mange, bergenserne som i går sverget på at de ikke skulle gjøre seg avhengig av Tide igjen for å nå avtaler.

— Er dere redde for at flere kunder svikter dere som følge av kaoset i går?

— Vi håper kundene våre har forståelse for at vi gjør alt vi kan når slike situasjoner oppstår. Samtidig har vi stor forståelse for frustrasjonen til dem som ventet på busser som ikke kom. Men vi er dessverre ikke herre over værgudene vi heller.

— Så en slik situasjon kan oppstå neste gang Kong vinter viser sin vrede?

— Gårsdagen var spesiell. Det kom først store mengder snø, og den kom fort, før det slo over til regn. Ut i fra værmeldingene var vi ikke forberedt på at det ville bli så glatt som det ble. Også brøytebilene stod i kø i starten. Det er heldigvis ikke ofte vi opplever slike dager, sier Enæs.

— Vil det bli annerledes neste gang en slik situasjon oppstår?

— Er man tidligere ute med brøyting, vil jo det hjelpe. Jeg har imidlertid vanskelig for å se at det er noe vi kan gjøre for å forhindre forsinkelser igjen, dersom en tilsvarende situasjon oppstår. Men vi vil selvfølgelig alltid gjøre vårt beste for at kundene skal være fornøyde.

Leserbilde
I GRØFTEN: Denne bussen var på vei til Tellevik/Salhus, da den måtte stanse for en personbil. Da den skulle ta i gang igjen, gled bakhjulene i grøften.
Frode Tellevik
RUNDDANS: Denne bussen hadde store problemer i går.
Viktorija Rudyte
FLERE PROBLEMER: Bt.no fikk flere leserbilder v busser som var i trøbbel. Dette er enda en av dem.
Trond Lundemo
STOPPET I TUNNEL: Flere passasjerer måtte forlate busser inne i Sydnestunnelen da trafikken hadde stått stille i nærmere en time.