KAREN R. TJERNSHAUGEN

Det var i forbindelse med et dødsfall i en hage på Wergeland lørdag at frilansfotografen ble pågrepet innenfor politiets sperringer. Politiet etterforsket dødsfallet som mistenkelig, og hadde stengt av et stort område rundt hagen der den døde mannen ble funnet.

— Det er åpenbart at det har skjedd noe som ikke burde skjedd, sier Dagbladets sjefredaktør Thor Gjermund Eriksen til BT.

To pils og en flaske vin

Pressefotografen ankom åstedet ved 23.30-tiden. Mannen som er i 30-årene hadde vært på fest i fire-fem timer og drukket alkohol da han ble oppringt av Dagbladet og bedt om å ta oppdraget.

Frilanseren gjorde oppmerksom på at han hadde drukket alkohol, men fikk ikke spørsmål om hvor mye. Avisen ordnet med sjåfør til fotografen for at han ikke skulle kjøre bil i påvirket tilstand.

— Jeg hadde vel tatt meg ca. to pils og en flaske rødvin, forteller mannen til BT.

Han mener likevel han var skikket til å gå på jobb.

— Ja, jeg hadde full kontroll og kunne ta og sende bilder.

Fotoutstyr for 110.000 kr

Mannen ble kjørt til Statoil-stasjonen ved Tveitevatnet, og tok seg gjennom en avsperret stikkvei for å komme seg opp til stedet der journalister og fotografer fra andre medier ventet utenfor politisperringene.

Mannen tok seg så gjennom sperringene igjen. I stedet for å følge den samme veien som han kom opp, tok han til høyre inn i en hage som grenset opp mot hagen der politiet jobbet med å sikre spor etter likfunnet. Ifølge mannen selv var dette for å ta en snarvei tilbake til bilen.

I hagen ble han anholdt av en politimann og innbrakt til politistasjonen. Politiet beslagla fotoutstyr for rundt 110.000 kroner og mannens mobiltelefon. I går fikk mannen utstyret tilbake, men ble ilagt et forelegg på 15.000 kroner.

- Må høre på politiet

Dagbladets sjefredaktør Thor Gjermund Eriksen beklager episoden.

— Folk skal ikke på jobb når de har drukket alkohol. Enhver må selv ta ansvar for tilstanden de er i når de stiller på jobb, sier Eriksen.

— Men mannen fortalte at han hadde drukket da han ble kontaktet for å ta oppdraget. Er ikke dette da også Dagbladets ansvar?

— Jeg har bedt om en orientering både fra frilanseren og fra bildedesken i Dagbladet. Jeg kan ikke kommentere detaljene i saken før jeg vet mer.

— Mannen ble pågrepet innenfor politisperringene i forbindelse med et mistenkelig dødsfall. Er det greit at folk som jobber for Dagbladet tar seg innenfor slike sperringer?

— Nei. Journalister og fotografer må rette seg etter politiets angivelser på et åsted.

Har ikke godtatt boten

Informasjonssjef Trygve Hillestad ved Hordaland politidistrikt begrunner den strenge reaksjonen med at politiet etterforsket et mulig drap. I ettertid viste det seg at mannen var utsatt for en ulykke.

— Fotografen dukket opp tett på åstedet på et sted han ikke hadde lov til å være. Politiet var i full gang med sporsikring i en kriminalsak, sier Hillestad.

Frilanseren har foreløpig ikke akseptert forelegget på 15.000 kroner. Han vil drøfte saken med sin advokat Jan Christian Alvheim. Noen økonomisk hjelp fra Dagbladet kan han ikke regne med å få.

MISTENKELIG DØDSFALL: Politiet sperret av et stort område rundt hagen på Wergeland der en død mann ble funnet lørdag. Fotografen ble pågrepet innenfor sperringene. <p/> ARKIVFOTO: RUNE SÆVIG