Aller først kom selvsagt båtene. Både «Granvin», «Midthordland» og hedersgjesten «Stord I» er gamle HSD-fartøy. Blandet med det gamle dampskipsselskapets nyere båter ga gårsdagens miniflåte et godt inntrykk av historien bak en transportør som feirer sitt 125. år i oktober.

Om bord og på kaien ble det liv og røre, akkurat som da fjordabåtene la til før i tiden. Med historiske tidsbilder iscenesatt av sangere og skuespillere fra Seim Songkor og Kor e' Oster, kunne de mange tilskuerne på kaien følge seg hensatt flerfoldige tiår tilbake, selv uten kofte, lange skjørter eller bunadssko.

— Ve du køsse meg der eg e høyest når eg plukkar blåber! En gravid bergensfrue vil slett ikke ha noe av prisen en frekk potestril, som akkurat har lagt til kai, forlanger for «vasspotene» sine. Men de to blir enige ganske fort, for straks etter kommer posten, i en glinsende rød Fiat.

— No må vi lage plass her! Posten skal frem! ropes det, og mengden flytter øyeblikkelig digitalkameraene mot klenodiet og de tjukke postsekkene på lasteplanet.

Veterantur rundt Nordnes

Så kommer Hansa med leveranse til «Granvin», i en grønn Chevrolet fra 1933.

— Det der går aldri! peker en mann mot båtvinsjen som sliter med den tunge pallen. Men med litt lirking er både øl og brus levert.

— Det gjelder å godsnakke litt med bilen, sier sjåfør Håkon Tvedt fra Hansa.

På kaien er også en villsau på bytur. Hun heter Lippi, men trenger ikke engste seg. Det blir ikke slakt i dag. I stedet tripper hun rundt, bøller med en cocker spaniel og ser på all oppstandelsen, sammen med eier og humørbonde Geir Styve.

— Det er for lite villsau i by'n nå for tiden, så dermed tenkte vi oss en tur rundt på kaiene, på Akvariet og til slutt teateret, forteller følget.

Resten av HSD-historien ble heller ikke glemt. Flere rutinerte busser med mange mil bak seg fraktet folk på veterantur rundt Nordnes og tilbake.

Røgning strengt forbudt

På stolte D/S «Stord I», HSD-skipet som nektet å gå til grunne, henger selskapets jubileumsutstilling med historiske fotografier. Mellom de vakre fartøybildene i svarthvitt, står en liten, men illsint advarsel som minner om den forferdelige brannen om bord i 1987:

«Røgning av tobak er strengt forbudt under dæk». Under står det: «Det er tillatt på de øvre dekk, men det er jo litt teit å røyke uansett, da».

— Dette er kjempeflott! Det setter stemningen for hele jubileet, og jeg tror det er først nå vi føler at vi virkelig har noe å feire. Arrangementet minner oss på hvor vi kommer på, og hvor viktig HSD har vært gjennom å lage møteplasser mellom folk opp igjennom tidene, smiler Arild Sondre Sekse, informasjonsdirektør i HSD, og legger til at jubileet skal feires med en stor forestilling i Håkonshallen i oktober.