Fredag kom elevene til Raftohuset på Nygårdshøyden i Bergen. Der ventet politiadvokaten fra Exit-gruppen i Hordaland politidistrikt. Forelesningen er i regi av Raftostiftelsen. Denne gang var det Christoffersen som var hentet inn.

— Hvis markedet forsvinner, forsvinner også menneskehandel. Derfor er det svært viktig med holdningsskapende arbeid mot ungdom, sier Christoffersen.

Politiadvokat Rudolf Christoffersen.
ØRJAN DEISZ

Han dro nesten 30 unge gjennom en 90 minutter lang forelesning om ofre, bakmenn og organisering.

Toller på Stansted

Høsten 2010 var han på et seminar og fikk høre om hvordan britisk politi hadde avdekket en stor kriminell organisasjon som fraktet over 1100 barn fra Romania til Storbritannia.

— En toller på Stansted fattet mistanke til en kvinne som gjentatte ganger kom med barn til England. Han tok henne og to barn til side. Det viste seg at de ikke var hennes barn, slik hun påsto. Politiet begynte å etterforske saken. Rundt 200 barn var blitt tatt av politiet for ulike former for kriminalitet. Alltid kom det voksne til politistasjonen og sa at de var barnas foreldre. Barna fikk gå. Jeg tenkte at dette ikke kunne skje i Bergen, sa Christoffersen.

To uker etter seminaret, innbrakte politiet to mindreårige romanibarn i Bergen.

— Jeg hadde London-politiets foredrag friskt i minne og ville se hva som skjedde. Etter noen timer kom to voksne for å hente barna som var pågrepet. Neste dag kom to til. Alle påsto at de var barnas foreldre. På dag tre var fem personer siktet for menneskehandel.

Dette ble starten på den store sigøynersaken som endte med domfellelse av flere personer.

17-åring solgte sex

Og han fortalte om sin første sak om menneskehandel.

— Det var i 2008 vi avdekket at en 17 år gammel albansk jente jobbet som prostituert på gaten i Bergen. Politiet fikk en melding om en konflikt på strøket og rykket ut. Der påtraff vi en mann og en ung kvinne. Mannen var i klammeri med andre prostituerte. Vi undersøkte dette nærmere, sa Christoffersen.

Kristina Underhaug og Kristina Opheim deltok på forelesning ommenneskehandel.
PER LINDBERG

Jenten kom fra Albania og hadde ressurssvake foreldre. 13 år gammel ble hun rekruttert til prostitusjon og sendt til Italia, ifølge politiadvokaten.— Fire år senere ble hun utstyrt med falsk pass og fraktet til Norge av to menn, først til Oslo, deretter Ålesund og Bergen. Selv om hun bare var 17 år, kjøpte altså norske menn sex av henne på gaten i Bergen i 2008, sa Christoffersen.

— Selv om hun nektet for å være et offer, fikk vi dømt tre menn etter at vi satte opp en indisierekke ut fra andre beviser på hva som hadde skjedd. Noen år senere, møtte jeg henne igjen. Kvinnen innrømmet da at hun hadde jobbet som prostituert i Bergen og hadde vært utsatt for menneskehandel. Hun hadde nå heldigvis kommet seg ut av prostitusjon, sa han videre.

— Vi ble overrrasket over at det er så ille også i Norge, sier Kristina Underhaug og Kristina Opheim til BT.

De tror de færreste kvinnene selger sex av fri vilje.

— Vi har hatt om menneskehandel i undervisningen, men dette foredraget gjorde temaet mye nærmere, sier Underhaug.

- Skal ikke kjøpe sex

Politiadvokaten fortalte om hvor vanskelig det er å etterforske disse sakene. Menneskehandel er godt organisert kriminalitet. Noen rekrutterer ofre i et land, andre transporterer dem til et nytt land, der et mottakerapparat venter.

Elevene syntes forelesningen var spennende, interessant, men også sjokkerende.

— Voksne skal ikke kjøpe sex, og i hvert fall ikke av barn, sa Elise Jåstad etter foredraget.

Hun og de andre elevene hørte Christoffersen si at det aldri har vært flere ofre for menneskehandel enn det er i dag. 40 prosent av ofrene er mindreårige barn.

Ikke optmister

Menneskehandel genererer 32 milliarder amerikanske dollar i året. Bare i Europa selges en halv million mennesker til prostitusjon hvert år, mange av dem barn.

Elevene fikk også høre om barn som blir barnesoldater eller brukes til tigging, om mennesker som kidnappes og fratas organer for videresalg.Kristoffer Bøe, Elise Jåstad og Jomar Holtekjølen syntes foredraget var interessant, men de er ikke optimistiske med tanke på å bekjempe denne kriminaliteten.

— Jeg tror dette alltid vil finnes. Det ser ut til at folk vil utnytte andre når det er penger å tjene, sier Jomar Holtekjølen.

— Jeg er alltid litt skeptisk til tiggere, jeg gir, men da til folk som jeg vet ikke er ofre for menneskehandel, skyter Kristoffer Bøe inn.