— Det var en spesiell sak. Det må man kunne si, sier advokat Stig Nybø som forsvarte en mann i 50-årene i Fjordane tingrett.

Mannen ble dømt til 21 dagers fengsel, med en prøvetid på to år. Han fikk også 10.000 kroner i bot, og må klare seg uten førerkort i halvannet år.

Det skjer etter en skjebnesvanger kjøretur en februarkveld i fjor, da mannen dro hjemmefra og til en kamerat. På veien kolliderte han med en annen bil, men kjørte videre.

Tiltalte, som ikke er domfelt for noen overtredelser av veitrafikkloven tidligere, forklarte at han var uoppmerksom og kom over i motsatt kjørefelt. Han mener at det var mørkt og at bilens vinduer var svært duggete.

Tok opp jakten

Den andre bilføreren slapp unna med et ødelagt speil etter en hurtig unnamanøver. Men hun ville ikke gi seg så lett. Kvinnen tok opp jakten, og fant mannen hos hans kamerat.

Hun fikk med seg en annen kvinne før hun konfronterte ham.

Den påkjørte forklarte i retten at hun kjente tiltalte fra før. Begge kvinnene oppfattet ham som synlig ruset. Han skal ha hatt et «slørete blikk».

Selv om kvinnen sa at hun ville politianmelde saken, fortsatte mannen å drikke utover kvelden. Det finner retten straffeskjerpende.

«Det bør reageres sterkt mot tilfeller av etterfølgende alkoholnytelse i tilfeller hvor føreren måtte forstå at kjøringen kan lede til politietterforskning», heter det i dommen.

Tingretten reagerer også på at mannen kjørte uforsvarlig og stakk av uten å gi seg til kjenne etter et uhell.

2,91 i promille

Da politiet tok blodprøve snaue fire timer etter kjøreturen, ble resultatet 2,91. Men mannen ble ikke dømt for promillekjøring, selv om retten mener veien ikke kan «karakteriseres som spesielt vanskelig».

Dommeren skriver at han ikke «helt kan utelukke» tiltaltes forklaring om at han begynte å drikke umiddelbart etter å ha kommet til kameratens bopel.

— Det har vært stort alkoholbruk, men det ble inntatt i ettertid, ifølge ham selv, og retten måtte legge det til grunn, sier advokat Nybø.

Han ser positivt på resultatet, og sier at de trolig ikke vil anke.

Aktor krevde at mannen skulle bli fratatt førerkortet i tre år, men det var fordi politiet mente at promillekjøring var bevist. Det avviste altså retten.

Kvinnen som tok opp jakten, vil ikke utdype sin historie overfor BT.

— Jeg har sagt det jeg vil si i retten, sier hun.