RUNE CHRISTOPHERSENBJØRN ERIK LARSEN (foto) rune.christophersen@bergens-tidende.no

I strålende klart vintervær ble måneformørkelsen tirsdag kveld et flott syn for alle som rettet blikket mot himmelen.

Nordnes skole var full av både hobbyastronomer og månesyke par i går kveld. Og det var ikke alltid de minste som var ivrigst etter å se nærmere på himmellegemene.

Til tider var det lange køer bak teleskopene entusiastene hadde tatt med seg. Det aller fineste teleskopet tilhørte faktisk skolen. Det ble nettopp gitt i gave av Norsk Astronomisk Selskap.

– Vi syntes dette var en perfekt anledning til å innvie det nye teleskopet, sier Helge Hellevik, stjernekikker og barne— og ungdomsarbeider i Skolefritidsordningen.

Nøyaktig klokken 20.49 var hele månen totalt dekket av jordens skygge. Da hadde de skuelystne på Nordnes allerede en god stund kikket nærmere på både Jupiter og Saturn gjennom linsene.

– Ser du Jupiter, spør Hellevik, mens Mikael Jacobsen Wang (11) står bøyd over linsen. Og Ju-piter syntes godt, med måner og det hele.

– Kjempegøy, mener Mikael, som er ganske interessert i astronomi.

– Men måneformørkelsen er mest spennende. Det er derfor vi er her, sier han.

Nesten en time varte den totale formørkelsen i går kveld. Klokken 21.51 begynte igjen den lyse måneskiven å komme til syne. Men da stod bare de mest ihuga entusiastene igjen i skolegården på Nordnes.

SJELDENT SYN: Måneformørkelsen i går er den første som kan ses fra jorden i det nye årtuse-net. Gikk du glipp av opplevelsen i går, må du vente helt til 9. november 2003.