Det er sterk vind i dag, med orkan på Stad. Virkelig sterk vind har vi ikke veldig ofte i Bergen, men katastrofale orkaner har rammet byen før.

Flere hundre mennesker omkom i orkanen som traff Vestlandet 11. mars 1822.

Hundrevis druknet, mens andre døde da bygninger blåste ned over dem, eller fordi de frøs i hjel.

«Den galne Måndagen»

Orkanen som siden er blitt omtalt som «Den galne Måndagen».

Sognepresten i Kvinnherad, Peder Harboe Hertzberg (1775-1830), var meget opptatt av vær og vind. Hans nedtegnelser om været i perioden 1812-1830, er oppbevart ved Statsarkivet i Bergen.

Han forteller at han 9. og 10. mars, dagene før «galne-måndagen», holdt preken ved Ølve i Kvinnherad. Den 9. mars var det sterk nordvest med snøfokk, den 10. slo været om til storm og regn fra sør så han måtte ligge værfast på Terøen (Terøy).

Det var nok lurt, for 30 båter skal ha gått tapt på strekningen mellom Finnås (Bømlo) og Bergen i orkanen denne dagen.

I de muntlige overleveringene ble det snakket om 300 omkomne. I tillegg omkom flere på land ved at bygninger blåste ned over dem, eller fordi de frøs i hjel. Bare de færreste av de druknede ble funnet igjen og identifisert. Noen drev i land i ukene etter ulykken, men uten at det var annet å gjøre enn å få dem gravlagt på nærmeste kirkegård.

55 meter i sekundet

Orkan defineres som vind der styrken gjennomsnittlig er minst 32,7 meter pr. sekund. Vindkastene er ofte vesentlig sterkere.

Meteorolog Knut Harstveit har forsket på de kraftigste vindstyrkene som er målt i Bergen i moderne tid. Han anslår at vi før eller siden kan oppleve vindkast på 55 meter pr. sekund i Bergen.

— Tallene er veldig usikre, og jeg gir dem med alle forbehold. Perspektivet er da 10.000 år, og at klimaet ikke endrer seg vesentlig, sa Harstveit til bt.no i 2008.

— Blåst bort

- Hvordan ville virkningene av slik vind ha vært i Bergen?

— Veldig store ødeleggelser. Noen bygninger ville ha rast sammen eller blåst bort, sier meteorologen.

- Hvor høye dødstall kunne vi ventet oss?

— Det avhenger veldig av hvor godt varslet orkanen er. Hvis folk blir tilstrekkelig advart, vil det nesten ikke gå liv, sier meteorologen.

I en ekstrem orkan ville det være livsfarlig å oppholde seg utendørs og i eldre, skrøpelige bygninger. Faren for å bli truffet av takstein og andre gjenstander, ville ha vært overhengende.