Politiet i Hordaland har de siste dagene fått en rekke meldinger om aggressive tiggere fra flere steder i fylket, særlig fra Arna, Åsane og Hardanger.

Det nye er at tiggerne presser seg inn i huset. Flere steder har de gått rett inn uten tillatelse. På et gårdsbruk i Hardanger ble en mann kjeppjaget.

Politiet advarer mot den nye trenden. Operasjonsleder Ronny Lentføhr sier at det er helt greit å ringe politiet hvis du føler deg truet.

— Aggressiv tigging er straffbart, og det har vi fra tid til annen. Enkelte er veldig pågående når de besøker folk, det er det samme med folk som stopper biler langs veiene, sånn skal det ikke være, sier Lentføhr.

Tør ikke å snakke

I en blokk i Arna sitter en svaksynt kvinne i 80-årene livredd tilbake etter et uønsket besøk. Hun tør ikke å snakke med avisen, heller ikke anonymt.

Sønnen Magne Solberg forteller imidlertid hva som skjedde:

— Det var en veldig skremmende opplevelse. Hun ble egentlig først livredd etterpå da hun skjønte hva som var skjedd. Hun sier at hun tenkte på Os-drapet, sier Solberg.

Det var søndag ettermiddag en høy, tynn mann med topplue ringte på døren. Han hadde kommet seg forbi den låste inngangsdøren i 1. etasje i blokken.

Det var en veldig skremmende opplevelse. Hun ble egentlig først livredd etterpå da hun skjønte hva som hadde skjedd.

— Hun bor i 2. etasje. Det er mulig han kom seg inn via garasjeporten i kjelleren, den kan bli stående åpen lenge. Hun ventet besøk av meg, og trodde det var noen som var med meg. Hun ser dårlig og mannen sa heller ingenting, sier Solberg.

Sa ingenting

Dermed åpnet hun døren. Inntrengeren gikk rett inn, sa fortsatt ingenting - og gjorde ingen mine til å gå.

— Han smilte og pekte på munnen sin. Så pekte hun på en stol i stuen og ville ha min mor til å sette seg. Så viste han et kort der det sto at han var stum. Da min mor spurte hva han ville, viste han henne forskjellig julepynt i malt finer, sier Magne Solberg.

Han sier at moren følte seg truet og presset til å handle. Begge naboene i samme etasje skal ha vært bortreist, noe som gjorde kvinnen ekstra redd.

— For å bli kvitt ham, fant min mor frem lommeboken og spurte hva det kostet. Han snudde kortet han hadde vist, og der stod det at en kostet 200 kroner, to kostet 400 kroner og så videre. Hun ga ham 200 kroner, og han gikk heldigvis, sier Solberg.

Nå vurderer han å kjøpe porttelefon slik at moren kan se hvem som kommer.

Seks steder på en kveld

I Hardanger kom det inn minst meldinger fra seks steder om aggressiv tigging bare i løpet av mandagskvelden. I minst to tilfeller skjedde det samme som med kvinnen i Indre Arna: Tiggerne tok seg inn i huset, men de fikk trolig ikke med noe.

— Det ser ut til at flere opererer samtidig, sa operasjonsleder Inger Myrtvedt etter tigger-raidet. Hun tror at tiggere blir kjørt rundt og satt av, og oppfordret publikum til å låse dørene.

Senest onsdag kveld fikk BT tips fra en leser om at de angivelig døvstumme tiggerne var kommet til Åsane.

— Jeg hadde nettopp to stykker på døren. Da jeg avviste dem og lukket døren ble de stående utenfor i nærmere 15 minutter og ventet. Folk bør være obs, sier tipseren.

Det har også vært meldinger om liknende tilfeller i Nordhordland. Politiet vet ikke om det er de samme personene som har prøvd seg alle stedene.

Politiet gjerne vil ha tips om aggressive tiggere og selgere. Operasjonsleder Ronny Lentføhr understreker:

— Når et eldre menneske blir utsatt for en aggressiv tigger, da må man ringe politiets nødtelefon.

VERDT PENGENE? Dette er julepynten tiggeren krevde 200 kroner for.
SEAN MELING MURRAY