Det er stille. På en hvit trevegg i Lille Øvregaten flimrer glade fjes, norske flagg og stolte bilder av store skip. Det er reklamefilm fra Wilhelmsen-rederiet, fra da båten Astwi ble hentet til Bergen.

Antonio Stasi, innehaveren av den gamle kamerabutikken i samme gate, står bak filmfremvisningen. Og det er ikke første gang han har snurret film for bergenserne på denne måten.

– De siste fem årene har jeg i vinterhalvåret kanskje hatt to visninger i uken, sier han.

Ønsker møteplass

Filmen er 16 millimeterfilm spilt fra en 16 millimeterspiller fra 1960-tallet.

– Det hadde ikke vært mulig å gjøre dette digitalt uten at det hadde kostet masse penger. Nå koster det meg ingen ting, og folk som går forbi kan få se disse filmene, sier Stasi, som fremdeles sverger til analogt film— og kamerautstyr.

Filmene han viser på husveggene er stort sett gamle bergensfilmer. Svekon Film, som blant annet står bak barne tv-serien To Hus Tett i Tett, er sterkt representert.

– Jeg viser ikke film for å underholde, men for å vise at plassen kan brukes til noe. I dag har jeg vasket og kostet utenfor her. Jeg vil at det skal kunne brukes som et møtepunkt, sier Stasi om det platået vis à vis butikken hans i Lille Øvregaten.

– Kan du ikke sette på en film?

Om vinteren vil den stummende mørke natten lage en god ramme rundt utendørsvisningen.

– En vinterkveld for noen år tilbake var det to jenter som kom forbi, med bæreposer fulle av øl, forteller Stasi.

– De sa: Kan ikke du sette på en film, Antonio? Jeg satte på en film, men kunne ikke la dem sitte ute og drikke og fryse slik. Så de fikk kommet seg inn i butikken, og vi satt og så på film til langt på natt, forteller han.

Om folk stopper opp og titter litt, er Stasi fornøyd. Filmfremvisningen minner ikke rent lite om en scene i den italienske klassikeren Cinema Paradiso.

Stasi er selv italiener og sier han har sett filmen sikkert 20 ganger.

– Det er fortellingen om min generasjon, sier 50-åringen.

JENNIFER FOSSNES
JENNIFER FOSSNES