Onsdag ble Simen Tufteland Osberg tatt uten legitimasjon på bussen fra Lagunen til Oasen og fikk en bot på 750 kroner.

Men Securitas var ikke sikre på at Simen var Simen selv om han oppga navn og personnummer, og det endte med at de kontaktet politiet fra holdeplassen i Steinsvikvegen i Bergen.

Svært uvanlig

Opplysningene stemte, og 16-åringen var opprørt da BT snakket med ham rett etter hendelsen.

GEBYRET: Billettkontrolløren har selv dokumentert at de koblet inn politiet.
PRIVAT

— Jeg ble irritert. Da de ringte politiet, tenkte jeg: Skal de få ut informasjon om meg på denne måten? Etter å ha fått bekreftet hvem jeg er, gir de meg likevel bot fordi de ikke vet hvem jeg er, sier han.Politiet bekrefter at de hjalp Securitas, men sier det er svært uvanlig.

— Vi driver ikke etterforskning og etterretning på vegne av andre, men vi kan verifisere det som kommer fra munnen på den som ringer inn. Her har de ringt inn og gitt et sett med opplysninger, sier leder operativ seksjon ved Hordaland politidistrikt, Gustav Landro.

Han forsikrer om at de ikke registrerer slike saker.

«Forstår at det er ubehagelig»

— Jeg kan forstå at en tenåring opplever dette som ubehagelig. Det er veldig viktig å presisere at vi bare bekrefter opplysninger. Vi noterer ingenting, sier Landro.

Politiet sier de noen få ganger har fått spørsmål om bistand når passasjerer har unndratt seg identifisering eller prøvd å stikke av. Politiet rykker aldri ut på slike saker.

— Da skal du jammen ha god tid. Så mye politiet har vi ikke. Men 30 sekunders telefonsamtaler kan vi fortsette å yte som service, sier Landro som sier at de har hjemmel i personvernloven for å bistå billettkontrollører og vektere i for eksempel naskeri-saker.

Vi er til for å hjelpe folk som driver med lovlig virksomhet. Vi kan ikke bare endre politikk uten videre, sier Landro.

Likevel har politiet har flere ganger oppfordret Securitas om heller å ringe foreldrene.

— Da takker de for tipset, sier han.

Skyss beklager

Securitas utfører billettkontrollene for Skyss, som organiserer nesten all kollektivtransport i Hordaland.

Etter å ha hørt politiets reaksjon, tar Skyss selvkritikk.

— Det er heldigvis svært sjeldent de kontaktes under billettkontroll. Vi beklager sterkt at 16-åringen hadde en ubehagelig opplevelse. Vi vil sammen med Securitas gå gjennom rutinene for hvordan situasjoner som dette skal håndteres, sier kommunikasjonsrådgiver Camilla Lundberg Berntzen.

Vi beklager sterkt at 16-åringen hadde en ubehagelig opplevelse Camilla Lundberg Berntzen i Skyss

I de tilfeller hvor Securitas ikke kan få verifisert at opplysningene kunden oppgir er korrekt, kan de slår i bordet med følgende formuering i transportsvedtektene:

«Reisande som ved kontroll ikkje framviser gyldig reisebevis... skal oppgje korrekt namn, adresse og fødselsdato og vente på verifisering av identitetsopplysningane...».

— Men det er ytterst sjelden de ringer politiet for å få verifisert personopplysninger i tilleggsavgiftsaker, sier Lundberg Berntzen.

Hvorfor skjedde det akkurat her?

— I dette tilfellet har det nok dessverre skjedd en glipp.

Simen Tufteland Osberg sier at han er glad for beklagelsen.

— Det var målet, sier han. Han vurderer også å klage på boten.

Tips om liknende saker? Send MMS/SMS til 2211, eller skriv e-post

HJELPER TIL: Lederen for operativ seksjon ved Hordaland politidistrikt, Gustav Landro, sier at de en sjelden gang hjelper vektere og kontrollører med å bekrefte personopplysninger. Dette bildet er tatt ved en annen anledning i august i fjor.
FRED IVAR UTSI KLEMETSEN