— Det er faktisk ikke vanskelig, sa Anne Gunn Rosvold, damen bak ideen, opplegget og et firma som byr på mer og mindre ekstreme aktiviteter.

Det kan hun si. Der sto vi på Vågsallmenningen med bruksanvisning og en oransje og elektronisk dings, for inne i Frescohallen virker ikke systemet, og såpass skjønte vi også, siden det dreier seg om satellitter. Men så var vi ikke sikker på om vi skjønte mer, og Anne Gunn trykket og forklarte og sa noe om koordinater, og opp på den lille skjermen kom et kompass som er et instrument vi alltid har hatt et fjernt forhold til. Vi tenkte at her kommer vi oss ikke rundt hjørnet av den gamle børsbygningen engang, men fotograf Arne nikket. Og så gikk vi.

Sentrum og Fløyen

La oss prøve en forklaring. Altså: GPS står for Global Positioning System og er et satellittbasert navigasjonssystem (som blant annet kan brukes i biler). Det kan si deg hvor du er og hvor du har gått, men det kan også forhåndsprogrammeres med posisjoner og si deg hvor du skal gå. Verre er det ikke. I utgangspunktet. Der, i utgangspunktet står også Anne Gunn og har laget flere GPS-ruter i sentrum og på Fløyen og har fått tilbakemeldinger om at «dette var gøy - nesten som å gå på skattejakt.»

Vi trykket nølende på den lille knappen med Goto (Go to). Og så var det dette kompasset, da. Men vi regnet nokså sikkert med at vi skulle rundt hjørnet, kompassnål eller ikke - og sannelig, nålen tydet på at vi skulle opp Christian Michelsens gate, selv om vi kom i en viss tvilsposisjon ved Beyer.

Ikke 0 meter

Nå kan vi jo ikke røpe for meget av ruten vi gikk etter, det vil ødelegge moroen for andre brukere. Men den skrivende halvpart av ekspedisjonen gikk i hvert fall med blikket så stivt ned i elektronikken at Arne måtte si «Se opp!» Og dessuten minne oss om at satellittsignaler ikke trenger gjennom baldakiner som det finnes en del av på hus i Bergen sentrum. Etter hvert fikk vi imidlertid litt kontroll på de små, svarte knappene og ble isteden fascinert av hvorfor vi ikke kom ned i 0 meter når vi sto ved målet.

Det må røpes: Vi gikk ikke hele ruten. Dessuten kjenner vi vår by såpass godt at om vi ikke var enig med kompassnålen, kunne vi bare se på Anne Gunns medfølgende rebusoppgaver og dermed vite hvor vi fant neste post. Det er selvfølgelig å jukse litt i kabalen, men det tillot vi oss altså. Vi satte for øvrig pris på disse rebusene - de kan lære bergensere noe mer om byen sin, og det er alltid en ting av det gode.

Men så slo vi av GPS'en, for vi nærmet oss rutens endepunkt.

— Vet du hvordan den slås av, da? spurte Arne.

Ja. Det hadde vi i hvert fall fått med oss.

Nilsen Arne
Nilsen Arne
Nilsen Arne