Den svarte Mercedesen stopper foran huset til familien Sætre og Austbø i Ytre Sandviken. Ut kommer finansminister Per-Kristian Foss med en stor blomsterbukett til vertinnen, og Eskil Normann Sætre (9) med en nesten like stor pose med snop.

Sammen med pappa Egil Normann Austbø har Eskil hentet finansministeren på hotellet. Nå skal Foss spise middag hjemme hos dem sammen med 23 familiemedlemmer og venner.

Lodd for 550 kroner

— Jeg har prøvd ikke å glede meg altfor mye, for da går jo tiden så sent, forteller Eskil. På Høyres partifest i mai var han til stede sammen med pappa og mamma. I lotteriet tok Eskil lodd for 550 kroner.

— Pappa lot meg kjøpe, men mamma sa det var for mye, forteller han.

Men niåringen fikk valuta for pappas penger og vant to premier: både ost og en middag hjemme hos seg selv med Per-Kristian Foss som gjest.

— Det var en bra dag. Det eneste dumme den dagen var at Brann tapte, mener han.

- Skal bli Brann-spiller

Noen timer tidligere denne torsdagen har Eskil hørt finansministeren snakke i radioen om renteoppgang og ting han ikke skjønner så veldig mye av. Nå står han og skåler med sjefen for den norske pengesekken i hagen sin. Eskil har solo i glasset, Foss tørr sherry. Finansministeren koser seg i solsteiken, skryter av utsikten mot byen og Askøy, og vil vite hva Eskil skal bli når han blir stor.

— Fotballspiller på Brann, kommer det som det skal fra sønnen til han med 278 A-kamper for Brann.

Da han vant Foss til middag, hadde niåringen egentlig lyst til å ta ham med på Burger King, men mamma sa nei. Det ble sjømat i stedet: både kamskjell, kongekrabbe, berggylte og røykt ørret står på menyen.

Råd til mer lommepenger

Mens Foss hjelper til med matlagingen står niåringen ved siden av og kikker på, forbausende rolig, selv om kjøkkenet er fullt av tv- og avisfolk som er invitert til Høyre-stuntet. Innimellom steking av kamskjell, kommer finansministeren med noen gode råd til hvordan niåringen kan få mer lommepenger.

— Vær snill gutt, jobb for mamma og pappa. Få gode resultater på skolen og unngå melding med hjem, er rådet fra Per-Kristian Foss.

<b>«LAVT RENTENIVÅ..., BRED VEKST»:</b> Per-Kristian Foss talte til Eskil (9) (til høyre) om Høyres økonomiske politikk etter forretten. Til venstre for Foss Eskils mor Mette Nora Sætre og politisk rådgiver Kaj-Martin Georgsen. Bak far Egil Normann Austbø.<br/>FOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN
<b>STOLT VINNER:</b> - Det var kjekt jeg vant, sa Eskil Normann Sætre (9) til finansminister Per-Kristian Foss.<br/>FOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN