Her brisker en diger breiflabb fra Måløy seg på disken til fiskehandler Alf Husebø, her ligger store og små torsker innbydende på geledd, paler i fleng (småsei på østlandsk), ferske krabber til kr. 49,— takk! for et skjell og nykokte reker til 150 spenn. Det lukter Bergen!

Bergens verdensberømte Fisketorg - i miniatyr, for all del - er flyttet over til hovedstaden, sammen med den like berømte fiskesuppen fra Arna. Poenget er å gi oslofolk og andre østlendinger en smak av Bergen, både kulinarisk og musikalsk. Anledningen er tørrsuppens 40 årsjubileum.

Jan Eggum sang om «Mang slags kjærlighet». Det samme gjorde Karin Park og Spetakkel. Og så vi ikke at det rykket i dansefoten til Christian den fjerde, der han står på sin sokkel og peker at «her skal byen ligge»?

Den som følger pekingen i dag havner rett i boden til Alf Husebø. Her har fem-seks bergenske fiskehandlere det så travelt at de ikke engang har tid til å være så frittalende som de er «heme», som det fremgår av forhåndsreklamen.

Strykende salg

— Aktivitetsnivået ligger atskillige hakk over det vi er vant med fra Bergen en fredag formiddag på denne tiden av året, forklarer Husebø mellom slagene. Vi burde vært enda flere folk. Salget går strykende!

— Tydelig at det er et stort behov for torghandel av fisk her i Oslo, legger han til.

Størst oppmerksomhet får den store breiflabben som folk inviteres til å tippe vekten på. Den som kommer nærmest vinner en tur til Bergen.

— 36 kilo, sier en eldre kar skråsikkert.

— Er du riktig klok, faller en annen fyr, med kanslerhatt på sørlandsk. - 20 kilo, toppen!

— Da skriver jeg det, svarer den andre. Du vet det vel, du som er fra Sørlandet. Selv er jeg bare en alminnelig bymann. Fra Oslo!

En gruppe italienske turister som nettopp er kommet ut fra Domkirken, fotograferer ivrig. Antakelig tror de at det travle fiskemarkedet hører med til bylivet i Oslo. Vi lar dem være i troen.

Jenter fra Bergen

Tommy Sulen og Trond Gjertsen - kjent som «Guttene» og hyret inn som humørspredere og innpiskere - gjør hva de kan for å piske opp stemningen. Det er ingen lett jobb en fredag formiddag midt i hjertet av hovedstaden, men det blir litt mer livlig på torget etter hvert som ettermiddagen siger på.

Tommy Sulen tar gitaren fatt og synger om jentene fra Bergen som er «nokke for seg». Og det er kanskje en påstand som passer på 85 år gamle Gudrun Grimsvang fra Oslo. Hun synger med så godt hun kan der hun har satt seg ytterst på en benk. Og selvfølgelig kommer hun opprinnelig fra byen mellom de syv fjell.

— Men jeg flyttet hit til Oslo i 1943, altså, forklarer hun og legger til at hun av og til savner Bergen.

— Mest av alt savner jeg Fisketorget! Noe tilsvarende skulle jeg gjerne sett det var her i Oslo.

Etter hvert dukker et team fra et herværende sladreblad opp i manesjen. De skal ha bilde av Jan Eggum og «nudelkongen» Mr. Lee, pluss en breiflabb.

— I dag er vi alle breiflabber, sier Jan Eggum.

PS: Hvis det blir noe til overs av ferskfisken som fiskehandler Husebø har tatt med til Oslo, er meningen at det i så fall skal gå til festmåltid ved noen av Oslos pleie- og sykehjem. Pluss noen suppeposer, formoder vi?

NY SKYLINE: I går nøt blant andre Ingvild Eide bergensk fiskesuppe på Stortorget i Oslo. Foran seg på bordet har hun den bergenske Bryggen i kartongvariant, en gave til alle som fyller 40 i år. Bak skimtes Oslo domkirke og Kristian kvart - ikke akkurat den «skyline» vi bergensere er vant til å se bak Bryggen ...<p/>FOTO: HÅVARD BJELLAND
Å, JENTER FRA BÆÆÆRGEN: «Guttene» alias Tommy Sulen (stående) og Trond Jensen underholder oslofolket.<p/>FOTO: HÅVARD BJELLAND
KJEMPEPOPULÆRT: I boden til Alf Husebø er det så travelt at de ikke engang har tid til å være så frittalende som de er «heme», som det fremgår av forhåndsreklamen.<p/>FOTO: HÅVARD BJELLAND