• Nå har vi det på døren her også, sukker den godt voksne kameratgjengen. Væpnet ran har skjedd alle andre steder. I går kom storbyvolden til Årdal.

Gårsdagen markerte starten på en ny tid i den idylliske kommunen innerst i Sognefjorden. I alle år har stedet vært skjermet for alvorlig kriminalitet, men i går smalt det for alvor: Væpnet ran, forbryterjakt, politi med maskinpistoler og innrykk av journalister fra fjern og nær. På noen få timer hadde Årdal mistet sin uskyld.

Ranet skjedde ved 10.30-tiden i går i Kiwi-butikken på Årdalstangen. To menn i finlandshetter og kortbukser overrumpler butikksjefen inne på kontoret i andre etasje. Ranerne retter et skytevåpen mot ham, muligens en avsagd hagle, og truer ham til å gi dem et større pengebeløp. Etter å ha sikret seg pengene, forlater de åstedet raskt og ubemerket. Ingen av de øvrige butikkansatte merker noe som helst.

Finlandshette og shorts

— Jeg kom ikke til skade på noen måte. Ranerne brukte ikke vold mot meg, forteller butikksjefen til BT.

Han har gitt politiet et svært godt signalement av de to ranerne, som i går ble etterlyst både i Sogn og Fjordane, Oppland, Hordaland og Buskerud.

— Vi er på jakt etter to menn, begge rimelig slanke og rundt 180 cm høye. Den ene hadde blå shorts og en grønn jaktjakke på seg, mens den andre hadde rød shorts og hvit t-skjorte med sort skrift på, forteller operasjonsleder Einar Vereide ved Sogn og Fjordane politidistrikt.

Væpnet vakt på veiene

Politiet satte umiddelbart opp væpnede vaktposter ved alle veier som fører ut av Årdal, men til ingen nytte. Politiets problem er at ransmennene kan ha forlatt Årdal før sperringene ble satt opp. I så fall kan de ha hatt så godt som fritt leide videre. Fra Årdalstangen er det fergefri vei både til Østlandet og i retning Hordaland og Bergen.

Da BT gikk i trykken i natt, var fortsatt ingen pågrepet og siktet for ranet.

Kommunen innerst i Sognefjorden har så godt som aldri opplevd liknende brutal kriminalitet, og befolkningen var i går sterkt preget av den dramatiske hendelsen.

Kiwi-butikken valgte å holde åpent resten av dagen til tross for ranet, men de ansatte hadde ingen god dag på jobb.

— Jeg syns det er kjempeekkelt å sitte her, sa den ene ekspeditrisen da BT var innom butikken.

- Redd de kommer tilbake

Utenfor butikken og ellers i bygden var ranet det store samtaleemnet i går.

— Jeg håper inderlig politiet får tak i ranerne, slik at de ikke kommer tilbake, sier Edel Østerbø.

Hun og venninnen Sissel Sveen sitter på benken utenfor Kiwi-butikken og diskuterer hvordan noe slikt kunne skje i fredelige Årdal. De to venninnene klarer ikke helt å fatte at storbyvolden nå er kommet til smelteverkskommunen.

— Jeg er virkelig skremt. Slike ting skjer jo overalt, men jeg ble veldig overrasket over at det kunne skje her også, forteller Østerbø.

— Vi satt akkurat og diskuterte om det kan være noen lokale som står bak, siden de var så godt kjent med hvor de skulle slå til. Men nå er jo veiene blitt så gode at det er lett å komme seg til og fra Årdal. Det kan jo være hvem som helst, mener Sveen.

Etterlyser bilfører

Politiet hadde i går ingen konkrete mistenkte. Føreren av en grå Renault Clio med registreringsnummer AJ 54570 ble tidlig etterlyst, men politiet understreker at vedkommende ikke er mistenkt.

— Årsaken til at vi fatter interesse, er at bilen forlot Årdalstangen på et svært interessant tidspunkt, sier operasjonsleder Vereide.

Flere personer som BT snakket med i går, sier de bare har ventet på at noe alvorlig skulle skje i Årdal. Narkotikamiljøet i bygden skal ha hardnet betraktelig til de siste årene, og innbyggerne har lenge fryktet at narkogjeld og stoffomsetning skulle føre til alvorlig kriminalitet i den ellers så fredelige kommunen.

Politiet understreket i går kveld at de foreløpig ikke har nok opplysninger til å knytte verken konkrete personer eller lokale miljøer til ranet.

JERNRING: Tungt pansret og bevæpnet politi tok oppstilling på alle veiene ut fra Årdalstangen i går. Her er det bilister på Fonnes mellom Årdal og Lærdal som blir kontrollert. FOTO: VEGAR VALDE