To kvinner har siden 24. juli i år sittet varetektsfengslet, siktet for drapet på Kvinnherad-mannen Sigmund Gravdal (65).

I dag, fredag, ønsker politiet å forlenge fengslingen for begge.

En 47 år gammel kvinne har forklart at hun slo Gravdal i hodet og brystet med en slegge i 65-åringens eget hjem på Sandvoll.

Hennes 36 år gamle medsiktede venninne fra Bergen har helt siden pågripelsen nektet for å ha hatt noe med drapet å gjøre.

DNA-treff på slegge

Nå har Kripos fått svar på det meste av DNA-prøver som ble sendt inn for analyse ved Folkehelseinstituttet.

DNA-funnene har ikke bidratt til å knytte henne noe nærmere til drapshandlingen

Frode Skogvold, forsvarer for 36-åringen

Etter det BT får opplyst, skal biologisk materiale fra begge kvinnene ha blitt påvist i offerets blod på flere av gjenstandene som av politiet regnes som sannsynlige drapsvåpen.

Dermed er også politiet styrket i troen på at de to siktede var sammen om drapet på 65-åringen, som døde av stump vold mot hode og bryst.

Skadene ble trolig påført ved hjelp av gjentatte slag med en slegge. Obduksjonen skal også ha vist at Gravdal kan ha blitt slått med øks, hammer — og en jernrive.

Påtaleansvarlig jurist for saken i politiet, poltiadvokat Eli Valheim, har fredag formiddag foreløpig ikke vært tilgjengelig for kommentar.

— Beviser ikke drap

Advokat Frode Skogvold representerer den 36 år gamle bergenskvinnen. Han mener funnene ikke utgjør noe fellende bevis for at kvinnen var med på drapet.

— DNA-funnene har ikke bidratt til å knytte henne noe nærmere til drapshandlingen. Hun kan ha flyttet på flere av disse gjenstandene, rett og slett for å komme seg inn og ut av huset i panikken som oppsto etter at hun så offeret ligge død, forsvareren.

Politiet mener det er flere huller i kvinnens forklaring.

Samme dag som drapet, skal 36-åringen ha fortalt sin søster at hun så venninnen slå Gravdal i hodet med en øks. I avhør med politiet i dagene som fulgte, skal hun imidlertid ha forklart at hun ikke var i nærheten da drapet skjedde, og at hun hadde problemer med å huske noe fra den dagen.— I ettertid har hun forklart at hun ikke husker å ha sagt til sin søster at hun var vitne til drapet. Hun husker heller ikke å ha sett dette da hun våknet neste morgen. Det må legges til grunn at hun var beruset da dette skjedde, sier Skogvold.

Ber om løslatelse

Fredag vil bergenskvinnen møte i retten og be om å bli løslatt fra varetekt, etter fem måneder bak murene.

— Det foreligger ikke lenger bevisforspillelsesfare, slik vi ser det. Etterforskningen er så godt som avsluttet, og de to har kunnet snakke sammen i fengselet de siste månedene.

36-åringen har imidlertid innrømmet at hun i forkant av drapet stjal flere verdisaker fra Gravdals hus, samt fra en fritidsbolig på naboeiendommen.

47-åringen godtar fengsling

Forsvarer for den 47-årige kvinnen, advokat, Odd Arild Helland, sier det er for tidlig å si om eventuelle DNA-funn endrer på saken for hans klients vedkommende. Hun har forklart at Sigmund Gravdal kom med seksuelle tilnærmelser og angrep henne fysisk. «Jeg handlet i selvforsvar», har hun uttalt.

— Jeg vil verken bekrefte eller avkrefte DNA-funn. Jeg har ingen kommentar til det, sier Helland.

— Det jeg kan si, er at min klient godtar videre fengsling. Hun synes det er naturlig så lenge etterforskningen fortsatt pågår.

47-åringen har siden pågripelsen ikke begjært seg løslatt.