— Jeg ligger våken om natten og grubler på dette, sier en av de 100 mennene som for noen uker siden fikk innkalling til DNA-testing hos politiet i Bergen.

Han er ikke den eneste som bt.no har snakket med som reagerte kraftig på å bli involvert i en alvorlig kriminalsak.

To voldtekter - En mann

Bergenspolitiet etterforsker en overfallsvoldtekt som skal ha skjedd søndag 10.10.10 ved 7-tiden om morgenen. En voksen kvinne som sto i inngangspartiet til en bygård, ble dradd ned i kjelleren og voldtatt. Politiet etterlyste en relativt høy mann (over 178 cm) med forholdsvis stor mage. Han snakker sannsynligvis bergensdialekt.

DNA-spor viser at den etterlyste er samme gjerningsmann som voldtok en 16 år gammel jente i Olsvik i februar 1996.

— Det er et mysterium hvorfor jeg er innkalt til DNA-test, sier en av mennene bt.no har snakket med.

Vil ikke la seg teste

Alle mennene ønsker å bidra til sakens oppklaring, men ikke med DNA-test. De føler seg mistenkeliggjort og er kritiske til det de opplever som at de selv må bevise sin uskyld.

— Hvem som kalles inn må bestemmes av etterforskningstaktiske hensyn. Jeg skjønner at det kan være ubehagelig, men ubehaget den enkelte føler bør da tåle en rettssak, sier Asbjørn Strandbakken, professor ved juridisk fakultet ved Universitetet i Bergen. Han mener det er riktig av politiet å benytte muligheten de har fått gjennom lovverket i denne saken.

Det er frivillig å avgi spyttprøven, men politiet kan be om rettslig kjennelse for å få utført testene ved tvang. DNA-testene skal ifølge politiet kun brukes i denne saken, og destrueres etter bruk.

Testingen ferdig

Politiet har nå fått spyttprøver av 75-80 av de 100 mennene som var innkalt i DNA-screeningen. Ifølge politiet har noen meldt at de ikke ønsker å avgi DNA-prøve, mens andre kan ha andre grunner til at de ikke har møtt.

— Testingen er ferdig utført og skal nå analyseres ved Rettsmedisinsk institutt. Så skal de sammenlignes mot DNA-spor fra åstedene, som ligger hos Kripos, opplyser politiførstebetjent Jens Ekmann ved Hordaland politidistrikt.

- Vil dere innhente rettslig kjennelse for å få testet de som uteble, dersom dere ikke får noen treff med prøvene dere har nå?

— Jeg kjenner ikke til at den diskusjonen har vært, svarer Ekmann.

DNA-testene kan løse saken

  • Jeg skjønner at folk reagerer, men dette er en metode som lovgiverne har gitt politiet, som er brukt med stort hell i å oppklare alvorlige straffesaker. Denne metoden har vært helt utslagsgivende for eksempel i Førde-saken, sier Strandbakken.

En mann ble dømt til 15 års fengsel for å ha tatt livet av en sykepleierstudent. Han DNA ble funnet på den drepte kvinnen.

Han viser til at drapsmannen i Førde ble dømt på grunn av DNA-spor.