— Å danne et pålitelig og nøyaktig bilde av rusbruken i Bergen er som å legge puslespill, sier forsker Jane Mounteney ved Stiftelsen Bergensklinikkene.

Derfor benytter forskerne ved Bergensklinikkene seg av svært ulike kilder når de samler inn data til pilotprosjektet «Føre var». Dette er et barometer på bruken av legale og illegale rusmidler i Bergen, og oppdateres hver sjette måned.

Nøkkelinformanter

I tillegg til offisielle kilder som kriminalstatistikk og salgstall fra Vinmonopolet, studerer fagfolkene også uoffisielle kilder som internett, gratisaviser og ungdomsmagasiner. Skoleundersøkelsen i Bergen blir også brukt. Men like viktig er de tjue nøkkelinformantene, som to ganger i året skal svare på spørreskjemaer og fortelle forskerne hva de registrerer av rustrender i Bergen. Halvparten av «ekspertpanelet» består av fagfolk innen rusfeltet. Resten er privatpersoner som kjenner miljøet innenfra, eller som observatører. De jobber i platesjapper, på utesteder, som DJs, dørvakter, helsestudio eller i klubbmiljøene.

— Vi spør dem ikke om deres eget rusbruk, presiserer Mounteney overfor BT. - Vi har ikke valgt dem fordi de er rusbrukere, men fordi de er eksperter på rusmiljøet i Bergen.

Stabilt marked

På denne måten ønsker Stiftelsen Bergensklinikkene å danne seg et så nøyaktig og bredt bilde som mulig av rusbruken i Bergen – så raskt som mulig.

— Det tok sju år fra de første musikkmagasinene i London skrev om ecstasy til de offisielle rapportene om rusmiddelet kom. Det er ingen grunn til å tro at det er annerledes i Norge. Den første rapporten kom denne uken, og viste at alkohol og anabole steroider har økt noe i Bergen siste halvår. Mens markedet for illegale rusmidler er stabilt.

— Det er ingen dramatikk i rapporten. Lite av det vi ser her gir oss grunn til høye skuldre. Men det er likevel nok å ta fatt i, sier undervisningssjef ved Stiftelsen Bergensklinikkene, Arne Klyve.

- Kan ikke si at de ikke vet

Hensikten med «Føre var»-rapporten er å fremskaffe pålitelig informasjon så raskt som mulig, og målgruppen er først og fremst politikere og fagpersoner.

— Hva de vil gjøre med materialet, er opp til dem. Men nå kan de ikke lenger si at de ikke vet hva som skjer, sier Mounteney.