• Vi opplever det som en slags statlig rasisme når statsminister Jens Stoltenberg sier en ting, og så gjør myndighetene noe helt annet.

RUNE VALDERHAUGrune.valderhaug@bt.no

Dette sier Tajul og Zeenat Islam til Bergens Tidende dagen før dagen. I morgen er det D-dag for to barnsfamilien fra Bangladesh. Etter det kan politiet når som helst troppe opp og kaste dem ut av landet med tvang. I fjor sommer lovet statsminister Stoltenberg å se på saken deres. Det var til liten nytte. Men når Stoltenberg bare for noen dager siden talte for 40.000 mennesker i Oslo, snakket ham varmt om et Norge for alle.

— Det har gitt oss nytt håp. For en slik uttalelse må da vel også gjelde for oss. Vi regner oss jo som nordmenn, barna våre er født her, og vi har en utdanning og kompetanse Norge trenger. Vi er fullt ut integrert i det norske samfunn. Derfor følte vi at statsministeren også snakket om oss, sier Tajul og Zeenat.Selv om tidsfristen nå er i ferd med å renne ut, håper fortsatt familien å få bli i Bergen, eller at de i det minste for være her inntil den nye Utlendingsnemnda har avgjort om de får behandlet søknaden om oppholdstillatelse.

Rasismedebatten Samtidig håper de at også rasismedebatten siste uke kan sette saken i et nytt lys. Statsminister Jens Stoltenbergs sterke appell om at det norske folk må gå i seg selv i oppgjøret med rasismen, må få den samme Stoltenberg til å ta et oppgjør med det statlige byråkratiske systemet som de opplever fungerer rasistisk, mener Zeenat og Tajul.

— Vi gikk i fakkeltoget mot rasisme i Bergen i forrige uke. Og vi har opplevd en enestående støtte fra utallige mennesker over hele Bergen. Hver dag får vi telefoner fra bergensere som støtter oss. Mange har sagt at vi kanskje hadde hatt bedre sjanse til å få oppholdstillatelse hvis andre politiske partier hadde sittet i regjeringen. Er det slik, fungerer systemet rasistisk, legger de til og fortsetter:

— Vi føler oss som norske. Da opprøres vi når Stoltenberg ber alle nordmenn om å gå i seg selv i forhold til rasismen, samtidig som det politiske og byråkratiske systemet i utlendingssaker opptrer på en måte som i sin konsekvens blir rasistisk.

Humøret var alt annet enn på topp hjemme i leiligheten deres i Bergen i går kveld. Usikkerheten tærer, og den psykiske belastningen ved å vente på ubestemt tid på svaret fra Utlendingsnemnda er stor. Ingenting i leiligheten er pakket ned. De nekter å tro at politiet plutselig står på døren en av de nærmeste dagene for å sende dem ut av landet.

Bekymret - Nei, vi må fortsatt velge å tro at det ordner seg. Men akkurat nå er vi bekymret og deprimert. Det er umenneskelig hvis vi blir kastet ut etter at vi er blitt fullt integrert i det norske samfunn- Hvordan er det mulig å bli integrert i Norge, hvis ikke vi er blitt det. Derfor kan vi ikke annet enn å håpe på medmenneskelighet og en løsning i siste liten, sier Zeenat og Tajul.

Fakta/Islam-saken Tajul Islam kom til Bergen som student for nesten 14 år siden. Senere giftet han seg med Zeenat, og paret har to små barn som er født i Bergen. 14. mars skal han ta hovedfagseksamen. Han er også Bergens eneste godkjente morsmålslærer i bengali, og både gruppelederne i Bergen bystyre og byrådet har bedt om at han får oppholdstillatelse fordi kommunen er avhengig av hans kompetanse. Parets eldste barn på nesten syv år, har også lærevansker og trenger spesialoppfølging. Familien har fått endelig avslag på sin søknad om opphold i Norge. Men det er søkt om at saken behandles på ny i den nye Utlendingsnemnda.

LES OGSÅ: Tror fortsatt på Stoltenberg Flere politikere ber familien