Scandic-hotellene eies av den amerikanske hotellkjeden Hilton, og cubanerne blir nektet opphold på grunn av USAs handelsboikott av Cuba.

I Bergen ligger Scandic-hotellet vegg i vegg med Folkets Hus, der storkunden Fagforbundet er medeier. Men det nære forholdet får ikke Fagforbundet til å fire.

Fagforbundets fylkesleder i Hordaland, Roger Heimli, har tatt affære.

Booker om konferanse

— Vi er en stor kunde hos Scandic her i Bergen. Derfor har vi en formalisert avtale med dem som gir oss en nokså god pris. Denne har vi ikke tatt tak i ennå. Men vi har planlagt en todagers seksjonskonferanse der i februar. Denne kommer vi til å flytte. Vi er allerede i gang med å finne andre hoteller, sier han til bt.no.

Fagforbundet har har rundt 500 gjestedøgn i året på Bergen Scandic, samt en rekke dagpakker. Heimli mener kjeden ikke bør godta instruksene fra Hilton uten videre.

— Hilton er markedskrefter formalisert i en hotellkjede. De kan ikke bestemme hvem som får bo på norske hoteller. Det er helt uakseptabelt for oss. Norge er et fritt og demokratisk land som ikke kan la seg styre fra USA på denne måten, påpeker Heimli.

Tror på løsning

I går anmeldte Antirasistisk Senter hotellet for brudd på straffeloven. Hotelldirektør Asle Prestegård er ikke komfortabel med situasjonen.

— Fagforbundet er en stor og viktig kunde for oss og vi har et tett samarbeid. Vi har aldri nektet noen gjester å overnatte hos på grunn av noe slikt. På generelt grunnlag kan jeg si at vi har ikke tenkt å gjøre noe som bryter med norsk lov.

— Hva synes du om Hiltons linje i denne saken?

— Dette er noe som er bestemt på høyt hold i Amerika, over våre hoder. Men jeg både håper og tror at denne situasjonen løser seg. Jeg har nettopp sittet i telefonkonferanse med folkene i Oslo, og vet at det jobbes på spreng for å løse denne saken.

Rune Sævig