— Dette er første gang det er cruise fra Bergen til New York, og det har vært en stor suksess, sier markedsansvarlig Kristoffer Sandnes i Cruisespesialisten.

Ble utkonkurrert

Mange nordmenn emigrerte til USA på 1800- og 1900-tallet. Etter hvert ble det et ønske om å opprette en norsk amerikalinje.

Ifølge Wikipedia var «Kristianiafjord» det første skipet på den Norske Amerikalinjen i 1913. Kort tid etter kom «Bergensfjord», som gikk mellom Bergen og New York.

Siden kom flere skip som fraktet mennesker mellom Norge og USA, men etter 2. verdenskrig begynte folk å velge fly. De store skipene ble utkonkurrert.

Kristoffer Sandnes i Cruisespesialisten.
CRUISESPESIALISTEN

29. august kommer «Eurodam» fra København til Bergen med 2100 passasjerer. I Bergen går 180 mennesker om bord, og klokken 17.00 setter skipet med en tonnasje på 86.273 bruttotonn, kursen vestover.— Cruiseturen tar til sammen 19 dager, forteller Sandnes.

Foredragsholder med

30. august ankommer skipet Shetland. Så venter Færøyene og Island, før man drar videre mot Grønland. Etter noen dager ved Grønland, ankommer skipet den kanadiske kysten 10. september med besøk i St. Anthony. Dagen etter seiler skipet inn til St. Johns. Deretter venter Halifax, før skipet seiler inn til New York 14. september.

De reisende fra Bergen får gleden av å høre på foredragsholder Bård Kolltveit. Han var direktør for Norsk Sjøfartsmuseum i flere år.

— Han har skrevet flere maritime bøker og er en etterspurt og populær foredragsholder om bord på ulike skip. Han vil holde flere interessante foredrag underveis, både om stedene som besøkes og den maritime tilknytningen skip og rute har over ruten over Atlanterhavet, sier Sandnes.

Koster 30.000

Han gleder seg til turen og forteller at cruiset er det største cruiset som han har vært med på å arrangere.

— Cruise er veldig populært, og det er en stor glede for oss å kunne arrangere en så fin tur der du går om bord enkelt og greit på havnen i Bergen, forteller Kristoffer Sandnes.

Prisen på turen starter på 30.000 kroner, inkludert overnatting i New York og retur til Bergen med fly. Det har ikke lyktes BT å få kommentar fra Bård Kolltveit.